11 December 2013

Bersalin cara saya.

Macam tak percaya saya dah bersalin. Hari ni dah hari yang ke 18 sejak hari pertama Siti Nur Aisyah dilahirkan. Sejujurnya, contraction tu sakit. Sakit nak keluarkan baby ni. Sakit sampai tumbuk dinding??? Ye, saya sampai tumbuk dinding tahan contraction masa nurse buat CTG.

Bermula pada 20hb November, ada check up kat Klinik Kesihatan, tapi mood saya masa tu dah kureng sebab sakit perut tapi mild but still saya rasa tak boleh nak buat bodoh kat sakit tu. Lepas check up, pergi office settled kan apa yang patut dan terus cuti.

Malam tu seperti biasa, golek depan TV sambil teman suami buat kerja. Perut tengah sakit macam awal period. Tiba-tiba rasa nak buang air kecik ke besar pun dah taktau beza time tu. Rupanya kecik je tapi tapi ada bendasing kat toilet bowl. Panggil suami suruh tengok, suami kata saya buang air besar kot tapi saya tak rasa macam buang air besar pun. Try rasa kat miss V, ada cecair seperti darah. Confirmed BLOODY SHOW. Apa lagi, suami terus bergegas bawak saya pegi hospital Sungai Buloh. Masa tu pukul 1am.

Sampai terus buat CTG. Nurse kata contraction sangat mild dan tiada bukaan langsung. Tunggu sampai pukul 7am, nurse suruh balik. So pada 8am 21hb November, false alarm je. Balik rumah makan nasi lemak pastu tidur sampai 6pm. Bangun je tidur baby kurang gerak. Sebab terlalu risau, pergi klinik pulak. Doctor check jantung baby, OK. Malam tu siap pergi makan Nasi Ayam Beragas lagi. Pastu jumpa kakak saya sebab dia nak bagi Akar Fatimah. Akar tu rendam dalam air semalaman pastu bila dah kembang mekar bermakna dah nak bersalin, pastu minum air tu bagi mudahkan laluan dan bukaan. Tapi masa saya rendam tu macam tak kembang sangat. Dalam hati kata belum nak bersalin lagi ni agaknya. Malam tu tidur dah siap pakai pad dah sebab darah keep on keluar. Dan malam tu jugak memang tak boleh tidur. Sakit perut memulas macam period pain. Dah lama tak period so kali ni rasa macam tak tahan sangat. Padahal saya memang period pain teruk.

Esoknya, 22hb November, pagi tu saya ke hospital lagi sebab makin sakit. Tak ingat pukul berapa, seperti biasa buat CTG dan check bukaan. Baru 1cm! Dan suruh balik lagi. Pukul 12pm balik rumah mertua. Malam tu sakit bagai nak rak dah. Tidur atas katil tak kena, tidur atas lantai tak kena. Serba tak kenalah jadinya. Oh dalam masa yang sama saya keep track contraction pakai apps iPad tapi tak larat dah nak buat since mula sakit buat tau.

23hb November, hari Sabtu, suami bawak ke hospital lagi pukul 12pm. Masa tu dah tak endah dah kat sekeliling. Faham-faham jelah keadaan wad bersalin, kecoh. Buatlah apa pun, CTG ke check bukaan ke, dari mula-mula sakit check bukaan tu sampai dah tak sakit. Masih 1cm! Apakah? Doctor tu macam nak marah pulak sebab baru 1cm. Tak pasal kau kena sound doctor. Finally dia suruh saya admitted dia nak monitor, tak payah balik rumah. Bagitahu suami kena admitted, suruh suami balik rumah rehat. Tapi suami saya best, dia teman saya even duduk kat luar tu berjam-jam. Sayang suami saya! Pukul 11pm saya dah tak senang duduk dan tak senang baring. Nak tidur memang tak boleh. Nurse check lagi bukaan, baru 3cm.

24hb November, setiap jam saya tak keruan. Saya cuba tidur baring tapi tak boleh. Saya cuba tidur duduk pun tak boleh. Nangis. Nangis dan nangis. Saya keluar jumpa suami, nangis kat suami, suruh suami tanya boleh tak nak operate, tak tahan sakit sangat. Nangis sambil peluk suami. Guard suruh masuk tidur kat dalam, saya masuk jugaklah cuba baring tapi gagal sebab saya mengerang kesakitan. Tepuk peha sendiri. Ibu-ibu yang lain panggil nurse bagitahu saya tengah sakit. Nurse check bukaan, 6cm dah time tu pukul 3am. Time buat CTG saya tumbuk-tumbuk dinding bila contraction. Nafas dah kelam kabut. Apa yang nurse ajar semua dah kelaut. Nurse suruh tidur balik. Masa pukul 5am rasanya, saya kaki ayam masuk toilet, buka paip air, curah dari pinggang sampai kaki. Baru lah lega sikit. Ikutkan hati nak mandi je. Pukul 6.30am camtu contraction makin kuat makin kuat. Nurse check bukaan lagi, time tu berapa cm dia tak mention. Saya pun taknak tahu sebab time tu rasa nak terkeluar dah baby. Buat CTG lagi. Mengerang lagi, berlawan dengan perempuan sebelah hahaha Habis CTG saya pegi toilet, nurse kata kalau rasa nak buang air besar, tahan! Apa-apalah nurse! Keluar toilet duduk atas katil dan mengerang menahan sakit. Bagitahu nurse "Dah nak terkeluar dah ni nurse!". Nurse suruh baring nak check bukaan lagi, tapi saya refused, "Nak check apa lagi, nak keluar dah ni.". Nurse mengamuk, lantak kau lah nurse, aku dah kesakitan dah ni. Sakit lagi, tahan dari baby terkeluar lagi. Pastu doctor datang suruh baring nak check bukaan, doctor suruh baru saya baring hahaha Doctor tak banyak cakap, terus suruh bawak pergi labour room. Time tu saya rasa legaaaaa sangat sebab akhirnya ke labour room. Dalam 7am saya ditolak atas katil ke labour room. Dah dalam labour room ingat boleh teran dah, rupanya tak lagi. Kena tunggu lagi, CTG lagi. Saya dah tak tahan, pegang handle yang kiri kanan katil tu kuat-kuat, pastu saya goncang bagai nak rak katil tu. Pastu barulah doctor datang, doctor Fatimah nama dia, baik orangnya. Dia pecahkan air ketuban saya. Nampak dia pegang benda tu macam chopstick, ntah apa dia buat saya dah tak rasa, tiba-tiba rasa air panas keluar dengan banyaknya dan contraction makin kuat. Ada siapa tanya saya nak suami tengok tak, mestilah nak. Bermula lah proses 'push'. Tangan dua-dua pegang tumit kaki, pastu bila contraction, push sekuat hati. Dalam masa tengah push tu, curi nafas. Tiba-tiba saya terror pulak time tu hahaha Doctor dan nurses yang ajarlah time tu. Masa tu dah pukul 7.20am. Push yang kedua, saya push sekuat hati, sehabis daya sebab time tu kepala baby dah keluar dah. Terasa kena gunting, ouchhh, tak sakit tapi rasa kena gunting. Ayat terakhir saya ucap masa push tu, suami ajar, Lailahaillallah Muhammadurrasulullah. 7.41am baby berjaya dikeluarkan sepenuhnya. Saya dengar suami cakap "Kita dapat baby girl, yang." Time tu kelam kabut semua orang tanya saya anak apa, anak apa, suruh baca nama saya, baca IC saya. Hingar kejap. Baby baring atas dada saya kejap sangat sebab baby ada selsema so kena pakai oxygen kejap. Dan saya pulak dijahit oleh doctor Fatimah. Tak rasa apa pun time jahit tu.

Alhamdulillah, syukur sebab saya boleh bersalin secara normal, tak ada apa-apa ubat, normal semata. Bila fikir balik, seriau jugak nak lalui contraction tu lagi sebab sakit dia tak boleh nak cakap macam mana lah.

Sekarang baby dah 18 hari dah sejak lahir. Dah semangat dah badan dia hehehe Bila tidur, geram je tengok. Tapi bila jaga pun gerammmm jugak hahaha sekarang tengah berpantang. Tak sabar nak habiskan pantang ni!

26 November 2013

Siti Nur Aisyah

Alhamdulillah, syukur pada Allah, saya telah melahirkan dengan selamat seorang bayi perempuan dengan berat 2.63kg pada 24 November 2013 jam 7.35am di Hospital Sungai Buloh, Selangor. Semoga Siti Nur Aisyah menadi anak yang solehah, amin.

15 November 2013

37 weeks 6 days


Lagi 15 hari sebelum EDD saya (30 November 2013)! Perasaan saya sekarang nervous, excited, happy, macam mana nak cakap pun tak reti dah HAHA Tapi yang pasti saya tak sabar nak tengok baby yang ada dalam perut saya ni. Macam mana lah agaknya rupa dia ye? Ikut rupa saya ke suami saya ke? hehehe Esok tepat 38 weeks, ada yang kata time ni dah boleh bersalin tapi depends pada baby jugak. Saya taknak paksa baby saya keluar cepat, saya nak biar dia keluar bila dia nak. Biar urusan ni antara baby dengan Allah. Saya dan suami akan sabar menanti. :)

Barang untuk early deliver ni semua dah prepared. Phase 2 punya barang akan dibeli lepas pantang. Dah nak akhir-akhir minggu ni, selera makan saya bukan main rancak lagi. Cepat lapar. Berat badan naik 1kg dalam masa 2 weeks! 2 ke 3 jam lepas makan mesti lapar. Kalau kat rumah, buat Milo cicah dengan biskut lemak je. Tu pun dah cukup selera dah hahaha Few weeks ni tiap malam masa baring nak tidur tu, mesti sakit kat bahagian ari-ari bila baby gerak. Nurse kata baby tengah nak turun ke bawah. Tiap malam baby berusaha nak turun kat bawah ye. Sikit-sikit, lama-lama terkeluarlah baby ye hehehe Walaupun sakit jugak masa dia usaha nak ke bawah tu, saya tahan demi baby. Kita anak beranak kenalah bekerjasama kan. Saya support anak saya kalau apa tindakan dia tu terbaik untuk dia, saya dan ayah dia hehehe

Doakan proses kelahiran dan melahirkan baby ini berjalan lancar ye. Semoga saya dan baby selamat. Semoga kami dapat bertentang mata, berdakapan, berciuman hehehe InsyaAllah.

29 April 2013

9 weeks 2 days


Hello, world! As per attached, yes, itu adalah hasil scanned minggu lepas. Saya secara rasminya sedang hamil 9 weeks 2 days pada hari ini mengikut kiraan date Last Menstrual Period saya iaitu 2 weeks before hari pernikahan saya. Secara kiraan selepas nikah adalah hamil 7 weeks 2 days. Bak kata orang tua, bunting pelamin hehehe Alhamdulillah, percubaan pertama kali berjaya hehehe

Saya suka untuk berkongsi cerita pasal pregnancy saya ni. Bermula pada 23 Mac 2013, yang sepatutnya saya period tapi tak period. Actually, sebelum tu lagi saya dah rasa lain je badan ni. Rasa panas semacam. Macam demam. Tapi mungkin jugak sebab hormon. Tapi bila dah missed period selama 3 hari, saya minta suami saya belikan pregnancy home test. Subuh Isnin 25 Mac 2013 tu saya buat test Urine Pregnancy Test. Lama nak tunggu line kedua tu keluar. Perasaan sedikit kecewa. Mungkinkah saya ni sakit??? Tak apalah, biarkan je test tu beberapa jam. Nak mandi pergi kerja pagi tu, tengok balik hasil test, ohh ada line kedua tapi samar. Tapi saya yakin saya pregnant hehehe Tunjuk kat suami saya hasil test tu. Dia punya reaksi tak dapat saya nak describe kat sini sebab saya pun tak sure hahaha yang pasti dia sangat gembira. :)

Bermula dari hari tu, saya minta suami install apps untuk pregnancy sebagai panduan untuk saya. Ikutkan apps tu saya dah 4 weeks 4 days pregnant ataupun lebih tepat 2 weeks 2 days pregnant. Maka hari-hari saya dijalani seperti biasa tanpa was-was. Hari Rabu 27 Mac 2013, saya digegaskan ke klinik sebab perut saya cramp, rasa macam nak period. Doctor check urine dah sahkan saya pregnant 4 weeks 4 days. Kemudian doctor bagitahu, mungkin sel sedang menempel di rahim sebab tu sakit. Dan esoknya keluar spotting masa saya buang air kecil. Panik jugak, terus baring je tak buat apa. Suami tolong buat kerja rumah.

Hari Selasa 9 April 2013, saya ditemani suami pergi buat Buku Pink untuk baby. Saya pilih klinik desa untuk pantau pregnancy saya. Masa tu saya dah pregnant 6 weeks 3 days dah. Another 2 weeks nurse suruh datang balik untuk minum air gula sebab berat saya berlebihan. 24 April 2013 hari Rabu, saya kena minum air gula. Sangat manis air gula tu. Saya tak minum sikit-sikit, saya minum sekali one shot! Memang mual sangat, rasa nak muntah balik tapi tahan jelah sampai ambil darah after 2 hours.

Hari ni dah 9 weeks 2 days pregnant and everything is okay, Alhamdulillah. :) Dah nampak heartbeat baby. Dah nampak tangan kaki dia. Boleh tengok kat dalam image kat atas tu. Teruja nak tengok dia didalam tangan saya. hehehe

Terima kasih Allah untuk anugerah yang bernilai sangat. Terima kasih kerana Engkau Maha Mengetahui kesediaan kami suami isteri. Terima kasih diatas kurniaan ini, semoga semakin bahagia hubungan suami isteri ini dan kekeluargaan kami. Amin.

16 March 2013

Saya seorang artis!

Oh saya terasa macam seorang artis bila ada SPY LEMAN yang nak spy pasal saya. You are almost welcome, SPY LEMAN! ;)



15 March 2013

1 Week!


Alhamdulillah. I am the most happiest wife on earth hahaha Alhamdulillah we've been married for 1 week today! Rasa macam dah seminggu menang perang hehehe Well, its fun! Married life is fun! Even though we've been together for 3 years, but the feeling of being husband & wife is TOTALLY different from being in a relationship. ;) Siapa dah kahwin pasti faham perasaan yang saya alami ni. Kan?? Anyway, thanks to ALL family and friends yang mendoakan kebahagiaan kami. Hanya Allah yang mampu membalas kebaikan kalian. :) Starting from today, my blog will be updated frequently. I will make sure this blog won't in SLEEP mode anymore hehehe Assalamualaikum.

09 March 2013

08032013

Alhamdulillah, I am a the-most-happy-wife to my loving-handsome-husband! I love you, sayang. With all my heart and soul. You are my Jannah. :)