28 February 2009

I felt honoured!




Yes! I got this AWARD from AIMI. Thanks Aimi! Macam lah dapat Grammy Award kan hihihi And ni adalah bait2 kata dari Aimi utk saye :

"360 Degree Foodie Award nak kasi sama Kak Aida sbb dlm blog akak ada byk jg la resipi masakan walaupun xsebanyak buku resipi. Hikhiks. Paling suka tgk resipi Popcorn sbb dlm gbr tu popcorn tu mcm menjadi je sbb kaler nya yg menarik. Hee.."


Thanks again!

:D

27 February 2009

Kadang-kadang,

saye ade BANYAK benda nak cerita kat sini tapi,
Kadang-kadang,
saye taktau camne nak cerita.

Kadang-kadang,
saye GILA meroyan tapi,
sebenarnye saye tak niat langsung!
Ni bukan kadang-kadang ye,
saye MEMANG sayang A!

Kadang-kadang,
saye rasa saye terpaksa lupakan A sebab,
A takde kaitan lagi tapi,
saye takleh!

Kadang-kadang,
saye cuba nak start NEW life ngan B tapi,
saye takot! sebab,
saye tak kenal B betul-betul lagi
hmmm...
Tapi, B,
dah berulangkali mengotakan kata2nye.
Camno nih???
(boleh percaya ke? kenapa? tak percaya aaa?)

Kadang-kadang, saye nak dok sorang je tapi,
BEST jugak sorang2 nih hihi~

Kadang-kadang,
bile saye baca cerita Mummy Farah & Mummy Asla,
juge mummy-mummy yang lain,
saye teringin sgt nak jadi macam mereka!
Tapi,
mane lah pulak nak cekau daddy nye
hehehe
(berangan~)
:P

Kadang-kadang,
saye rasa nak aje btau C,
saye SUKA kat C tapi,
saye tau,
C tak suka saye langsung!
*sigh
:(

Kadang-kadang,
kite TAK perlu jadi COMPLICATED sebab,
ia boleh membuatkan orang sekeliling kita,
TAK SELESA!
Kadang-kadang, kita boleh SHARE ape yang kita ade tapi,
TAK perlulah BERLAGAK seperti anda SEORANG je yang tau, sebab,
anda BELUM jadi PROFESOR lagi ye!

Kadang-kadang,
barulah saye tau,
macam mane perasaan orang sekeliling saye bile,
saye suka complicated kan something and,
dragged benda kecik jadi besar.
PANAS hati OK!
Tobat, tobat...

Kadang-kadang,
oh bukan kadang-kadang,
selalunye,
saye cuba jadi yang terbaik, contoh,
girlfriend yang baik ataupun,
bakal isteri yang baik?
Itu contoh aje, tapi,
saye selalu disalah tafsirkan hingga,
saye FRUST...
:(
(sian saye)

Kadang-kadang,
ade sesetengah orang,lupa,
yang dia adelah KAWAN, hingga,
sanggup menjadi,
seorang yang suka menghitung, juga,
lupa yang mereka telah pun bersama selama,
bertahun-tahun.
Tapi,
takpe, tak amik hati sebab,
dah masak dengan perangainye
huhu~

Kadang-kadang,
saye lupa utk muhasabah diri sendiri, sampai,
saye lupa yang saye takleh nak point2 kat,
orang lain sesuke hati saye, sebab,
saye PUN buat salah, tapi,
pihak lagi satu,
janganlah amik kesempatan ye,
terutama pihak A, ehem.
Tapi, saye tau,
A dah banyak muhasabah diri die, dan,
die BANYAK berubah.
"Kite go with the flow k."

Kadang-kadang,
saye TERINGIN nak bersemuka dengan,
B, tapi,
saye rasa,
tak yakin pulak, sebab,
macam sudah gemuk dan,
selekeh aje.
(kang lari pulak B hehehe)
Sebab tu,
kadang-kadang, saye rasa,
C tak heran pun kat saye.
Yelah,
siapalah saye nak didampingkan dengan C.
hurrmmm...
:(

Kadang-kadang,
saye rasa nak,
naikkan lagi taraf pendidikan saye, tapi,
rasa takut pulak bile,
banyak anasir luar yang tak best didengari.

kadang-kadang,
saye TAK sabar nak abiskan,
pengajian sebab,
nak kerja cepat2 pastu,
nak pegang duit sendiri pastu,
nak beli semua benda yang,
saye NAK!
weehee~

Kadang-kadang,
senyuman C boleh,
buat saye teringat2 sampai laa ni
teeeehheee~
*belashinggg
(ntah ape la yang si C tu pakai kan?)

Kadang-kadang,
terutamanye sekarang,
saye rasa nak stop dulu,
kemerepekkan saye kat sini, sebelum,
benda ni, jadi,
panjang berjela-jela.
ahaks!
:D

Yang menaip,
bukan kadang-kadang, MEMANG aidadidu.

;P

26 February 2009

Tranquillity.



I just done with my laundry. Yep! Cuci guna tangan ye tuan-tuan dan puan-puan. Tapi takde lah banyak pun hehehe Oh! Nampaknye hari ni saye tidur lambat sket. Memang saye sengaja tidur lambat. BUKAN sebab saye nak study ataupun nak buat assignment TAPI saje nak dragged masa tidur saye dan memandangkan class saye hari Khamis start pukul 10AM hehehe Selalunye waktu2 camni saye dah join room mate saye tidur hahaha Ye! Kami tidur awal! ngee~

Saye tadi baru siapkan POSTER utk mempublisiti kan PERNIAGAAN kami yang akan bermula pada 7th March 2009 di Jaya Jusco Maluri. Nanti dah finalized kan poster tu saye letak kat sini k. Kepada semua readers DEAR BLOG, kalau nak jumpa saye secara LIVE boleh lah datang ke JJ Maluri dari 7th - 9th March 2009 hehehe pastu sambung 21st & 22nd March 2009. Saye dan rakan2 yang lain jual CAKES bersempena project assignment utk subject BASIC ENTREPRENEURSHIP ye! Datang lah beramai2 ye hehehe Cite pasal berniaga ni, saye agak TERUJA bile dengar room mate saye cite perniagaan die SANGAT MENGUNTUNGKAN. Wah! Camne la agaknye perniagaan saye nanti ek? Takot pun ade huhu~


Pagi buta camni suasana memang amat TENANG. Dengar pulak lagu2 slow, ngantuk jadinye saye hehehe Tapi saye bukanlah nak cerita pasal ketenangan di pagi buta. Saye sebenarnye rasa TENANG sikit hari ni, i mean sejak semalam lagi. Walaupun sebenarnye saye TAK SUKA situasi nih sangat2! ??? Pelik bukan. Saye pun tak faham jugak ngan diri saye ni tapi AT LEAST saye dapat rasa RELEASED. Saye leh buat keje2 yang sepatutnye saye buat, saye dapat SENYUM dan GELAK sikit ngan orang sekeliling saye. Walaupun pada hakikatnya nak aje saye tulis camni :


Tapi taknak lah saye buat VANDALISME pulak kan hehehe Semata2 nak melepaskan marah, tak patut tak patut. Tapi yang penting TAKDE orang yang saye rosakkan emosi die mahupun rosakkan hati die. Mencelah jap! Saye suka la PLAYLIST saye sekarang sebab die macam tau je saye nak dengar lagu2 yang slow hehehe

Saye ni konon takde masa nak POSTING kat sini kan, ni ade je masa! hehehe Keadaan agak tak sesuai untuk mentelaah pelajaran, maka meluahkan disini aje lah. Saye nak ngadu pasal classes saye semalam(RABU). 8AM class Advertising - terkejut bila saye dapat tau yang project assignment kena buat SEMUA element advertisement iaitu TV, RADIO, print ad. Hadoii... Pastu class Operating Systems lak takde ape yang menarik selain arguing ngan lecturer ngehngehngeh Then, class Graphics - saye agak frust dengan diri saye sebab saye taktau apekebenda yang saye belajar. Camne nak jadi Multimedia Expert ni??? Mintak maap lah wahai lecturer Graphics ku, saye tak faham. SIGH...

Sekarang jam dah pun 12:55AM, sedapnye tengok room mate saye tidur, JELESH! Saye pun nak tiduran juge lah. Mengikut pada perancangan, saye nak balik Sungai Buloh malam nanti. YeayYy!~

Good Night, Sleep Tight, Sweet Dream.

Tata~

:)


24 February 2009

crazy little thing called ..



Betul! Betul! Betul!
DUH~
Tiada kaitan dengan
filem UPIN IPIN tu yek!
Saye kate,
betul kate Sheila,
die kate,
"Jangan tak study lak kalau dah online"
Hah!
Memang saye tak study
bile laptop ade depan mata
hehehe

Saye tadi
sempat bukak YouTube
Ku pikirkan
mau nonton movie
Memang saye tengok movie
cerita?
Kuch Kuch Hota Hai
huhu~
10minit yang pertama,
saye sudah pun menitiskan
airmata
walaupun tersekat2
(teruk betul connection!)
;(

Saye terpikir,
sedihnye kalau
benda(cinta la tu)
yang kite tunggu bagai nak rak
kite dapat
tapi
hanya untuk sementara
meaning sekejap sgt.
kehendak Tuhan,
pasrah..

Saye tak pernah putus asa,
sambung tengok 10minit yang kedua.
(gigihkan diri hahaha)
Sekali lagi
airmata jatuh ke atas jeans.
Kesiannye,
nak hidup tanpa mak sejak lahir.
Alhamdulillah,
saye masih ade mama.
Mama! I love you!
ngee~
:D

Masuk 10minit yang ketiga,
OK! Saye dah malas.
Sakit mata ni nak tengok
tapi tersekat2.
HUH!
(ataupun saye tak sanggup nak
menitiskan airmata?
)
ehem.

(Kedengaran bunyi ambulance
sape lah yang sakit tu
)
Saye masih tak start study lagi.
Oh ye!
Saje nak share,
hari ni saye tak pegi lab
hahahahaa
Maka,
selalunye lunch kat faculty
tapi hari ni lunch kat bilik.
Makan ape??
Hanya sebiji epal hijau,
beberapa keping chips ala2 Pringles,
sekapsul Vitamin E,
2 keping shortbread,
dan beberapa teguk
100PLUS.
Kesian saye.
uhukhuk~
Sebenarnye,
saye malas nak keluar
beli lunch kat foodcourt tuh!
;P

Hmm...
saye sebenarnye nak mintak maaf
kat orang yang saye
dot dot dot dot dot.
Saye tak bermaksud pun
tapi kadang2
saye gile meroyan
(bak kate anda lah
kurang asam! hehe
)
Jauh disudut
belah kiri bawah hati saye ni
saye teramat lah
dot dot dot dot dot dot kan anda.
:)

Sebab tu Elvis Presley
buat lagu tajuk
Crazy Little Thing Called
LOVE!
(saye taktau ade kaitan ke tak
dengan kisah ni
)

Tapi,
ketahuilah anda,
We live once,
die once,
get married once,
and love once.

:)

Saye harap sangat
saye start study
seawal yang mungkin
sebab
tarikh untuk TEST 2
dah dekat sangat
tepi bibir je nih
hehehe

Semoga saye punya
masa untuk mengUPDATE
di sini dimasa akan datang!
:D



21 February 2009

Girls Day Out!


As i told before, saye nak pegi GATHERING kat sekolah TEKNIK saye kan. Ya, i do went there today. Rupa2nye ade sambutan anniversary 20tahun Sekolah Menengah Teknik Selangor Sungai Buloh, bukanlah gathering pon! I arrived there at 2PM. Lucky pegi lambat, bukan ade ape. Tapi dapat gak jumpa kawan2 saye. Seperti biase, sesi mengambil gambar lebih penting OK! hihihi Seronok sebab dapat jumpa Baby Amanda, Ein's daughter. CUTE gile! So, this is the picture time kat sekolah tadi. Sikit aje sebab panas terik, anak Ein pun dah nangis2. Sian Amanda...

from L(duduk): Erna, Norel, Ana. (diri):Osheen, Eija, Opie, Me, Ein.


Disebabkan takde ape pun kat sekolah tu, we all decided ke The Curve pulak. Baru la best sket kan nak borak2. Baby pun sejuk hihihi Beramai2lah kami menuju ke The Curve yang sangat berdekatan dengan Sungai Buloh. Memang sesuailah sebab saye dah LAMA gile tak hangout nih! Sangat bosan OK. Dapat gak saye gi makan angin ngan kawan2 huhu~

Saye tumpang Opie since takde kereta lagik! Oh ya, SAYE DAH KEJE NANTI, SAYE NAK BELI KERETA DULU! Huh! Ok, back to the story. Boleh pulak Norel terlepas junction, sampai ke KL peginye hahaha Sementara menunggu diorang sampai, me and Opie makan Sugar Doughnut kat Starbucks, Opie belanje hihihi Thanks Opie! Lama jugak lah kiteorang dok menunggu hot mama with all the aunties sampai hehehe

Secret Recipe was the venue for us. Tak makan sangat sebab tak rasa lapar, just minum2. Mummy Ein makan sebab die lapar hehehe Borak2, then Mummy Ein ajak jalan2. Baby Amanda pun dah rimas dok lama2 kat situ. Look! How CUTE she is! Chubby gile!


Bile dah jalan2, ape lagi budak2 ni, asik amik gambar aje lah, termasuklah saye hehehe Tapi memang sangat happy sbb bukan senang nak dapat jumpa n hangout camni. After 7years tau! Ramai2 lagi! Boleh dikatakan setiap masa posing depan camera hahaha Kalau nak tengok lagi lebih kegilaan kami, sila tengok di FB or FS saye.


Sesampai je kat Cineleisure, Erna sibuk ajak gi Karaoke. Mula2 tu semua macam tak setuju je, sebab ade baby kan. Sure baby ngamuk nanti. Last2, pegi jugak! hahaha Tapi baby tak masuk lagipun bilik tu sangatlah kecik. Ye! Karaoke JAMBAN namanye hehehe Mula2 saye taknak sebab saye tak minat sgt menyanyi. Last2 terjebak jugak hahaha Nyanyilah jugak saye tadi hahaha SUMBANG OK! Tapi pedulik la kan, janji HAPPY! Rasa macam nak terkeluar anak tekak nih hahaha


Happy nye kami terpekik terlolong dalam JAMBAN tu hahaha The final output is SANGAT penat OK! Tapi best! Rasa macam lega je, pulak tu saye ala2 moody hari ni kan hahaha Hilang semua keTENSIONan saye hihihi

Selesai je berkaraoke, kami semua dah nak balik dah, lgpun dh nak malam. Diorang lak dok jauh2. Kena balik awal. Sedihnye sebab taktau bile lagi dapat hangout camni :( Masing2 BZ ngan keje wuu~

Saye pulak balik camne kan? Dah la tumpang orang hehehe Saye balik kakak saye amik sebab die nak gi One Utama. Maka, saye ikut die pulak gi OU. Sangat best cuci mata! Nak membeli takde la sebab takde modal hehehe So, tengok2 saje.

Around 8PM camtu, balik rumah. Saye sangat lah penat dan moody balik. Maybe sebab pertukaran hormon lah. Ke saye ni memang asik moody je lately ni??? DUH! Whatever lah Aida oi!

Ape2 pun, i do really enjoy today girls! Thanks for the outing even dah bukan macam pegi outing time kat sekolah dulu and this time is MORE fun hehehe Gonna miss u all girls!

:D

saye taknak 'berhutang' lagi.


Sebelum saye tiduran, saye nak langsaikan dulu hutang saye kepada SYUE hihihi iaitu hutang TAG. Jom baca!







1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
- benda ye? kalau sekarang, saye perlukan wang utk membiayai kos blaja wahahaa yada yada~

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?
- tadi last saye bayar tambang taxi pegi Kelab Rahman Putra, RM5

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
- saye nak nikah kat umah parents, saye punya reception saye nak buat kat Kelab Rahman Putra je kot sebab dekat ngan umah saye, senang sedara mara sahabat handai nak datang hehee

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?
-hubungan? kalau hubungan cinta, skrg saye takde hubungan tu, meaning tak kekal lah hahaha

5. Adakah anda dilamun cinta?
- jujur, saye dah MALAS nak cinta2 ni, even skrg pun saye sedang mencuba untuk menutup pintu hati(yuck! hahaha) tapi saye masih cintakan CINTA saye ngee~

6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
- cafe kat Kelab Rahman Putra tapi bukan makan malam, makan petang.

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
- saye dah lama tak beli buku, keje fotostat aje hahaha lagipun saye tak minat membaca, SORRY~

8. Apakah nama penuh kamu?
- Angelina Jolie. Eh! Salah ek? hahaha

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?
- dua2, saye sayang dua2!

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
- saye nak jumpa bakal suami saye .. sape lah jejaka itu yek hihihi

11. Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu?
- Sheila
- Wawe
- Wawa
-
-
-
-
-
-

10. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri?
- Kalau kat UPM mmg saye cuci sendiri wlaupun ade machine tapi saye tak reti nak guna machine semi-auto tu hehehe

11. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi?
- saye suke shopping complex yang ade sale smpai 70%, jual baju, makeups, bags hehehe

14. Pelukan atau ciuman?
- peluk dulu pastu kishh hehehe pervert!

16. 8 perkara yang amat kamu gilai.
- saye gila makeup! kalau tak suka tengok muka saye yg selalu pakai makeup tu takyah la tgk OK!
- baju2 saye!
- saye gila nak jadi cantik
- saye gila nak jadi model walaupun saye tau saye tak layak
- saye teringin gila nak buat cookies
- saye sayang gile kat laptop n handphone yang saye simpan sejak 2003 lagi
- saye sayang gile kat jam GUESS saye yg dah nk masuk 4tahun usianya
- saye gile kan Angelina Jolie hahahahaha

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan.
- Bismillah time nak makan hehehe
- Alhamdulillah kenyang lepas makan ;P
- hello time jawab call
- bye before letak phone
- weh! bile jumpa kawan hahaha
- hah! bile ade orang tegur(wah! ganas sunggoh)
- Wah! bile teruja
- hahahahaahahaahaa gelak bile suke

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali.
- Forever Love - Anna Nallick
- Today Has Been Okay - Emiliana Torrini
- Di Bius Cinta - Melly feat. Yusry
- Crazy - Kci & JoJo
- Sweet Pea - Amos Lee
- From This Moment - Shania Twain
- Dealova - Once
- Semua lagu yang ade dalam Playlist saye tu

20. 8 orang yg kamu mahu tag?
1.aimi
2.farhan
3.putri
4.bangla
5.emma
6.moonsyi
7.Ohh Ynn
8.lehe




Ape lagi, buatlah! hehehe


useless!



Saye ingatkan dah balik umah ni leh la ONLINE dengan tenang hati. Rupanye TAK. Saye taktau ape masalah connection STREAMYX kat umah ni. LEMBAB. Useless! USPOT pun laju. Huh! Oh ya! Lupa nak btau, kat bilik saye dah dapat wireless connection! Taklah laju macam STREAMYX nih, tapi boleh la. Dapat la room mate saye tengok SPA-Q 2 kat YouTube hehehe Dan satu lagi, saye ade kat Sungai Buloh skrg. Balik sebab nak jenguk2 ayahanda yang baru discharged aritu. Disebabkan ayahanda baru je baik, takdelah saye nak mintak tolong die amik kat UPM kan. Gilo apo? So, saye naik KOMUTER aje.

Planning nak balik pagi before solat Jumaat, last2 balik lepas solat hehehe Perjalanan yang sepatutnye hanya 30-45minit aje, hari ni jadi 1JAM! Kenapa? Sebab tiba2 bekalan elektrik putus kat KLSENTRAL. DUH! Sabar ajelah daku dalam train itu. Saye ingat nak naik taxi aje balik umah, rupa2nya parents saye sudah pegi merewang dengan aunty and uncle saye hahaha Tea-time kat Kelab Rahman Putra lagi! Ku pikirkan duduk rumah, rupanya sudah berjalan2. Maka, saye jugak tumpang sekaki makan hahaha Sempat la makan Char Kuew Tiaw + air Cincau ++ Orange Juice. Banyak minum ek saye? SEBAB, saye tersangatlah dahaga dari tunggu bus komuter kat UPM lagi hehehe Lebih2 lagi hari sangatlah PANAS!

Tadi saye PRIVATE kan kejap blog ni, tu pun kalau ade yang perasan lah. Konon2 nak tukar template tapi macam takde yang menarik aje. Maka saye tak tukar sangat, just tukar background POLKADOTS balik hehehe Ye! Saye agak bosan lately ni. Kalau saye hopping kat blog kawan2 saye, kebanyakan mereka cite pasal keBUSYan menyiapkan ASSIGNMENTS yang melambak2. Tidak dinafikan, MEMANG banyak assignments sudah menjelma due date nye. Dah terhantuk, baru nak teradah. LAST MINUTE! hahaha Semester pun terasa AMAT lah pendek. Kejap dah nak masuk bulan MARCH.

Esok, ataupun lebih tepat, pagi nanti, saye mungkin akan ke sekolah TEKNIK saye utk join event kat sana. Mengikut SMS yang telah di forward2kan, ade GATHERING yang ntah sape yang organize saye pun taktau. Disebabkan sekolah tu dekat SANGAT, saye pegi lah, selain dapat berjumpa dengan kawan2 yang dah bertahun2 tak jumpa hehehe

Saye taktau lah bagaimana keadaan kat tmpt anda skrg, tapi kat rumah saye TERSANGATLAH PANAS. Musim panas, penyakit pun senang nak merebak. Saye rasa macam nak minum MILO AIS aje, takpun 100PLUS letak ice banyak2. Wah! Batuk jugak nanti huhu~

Mata saye macam di gam gam aje nih! Aduhaiii... Ngantuk nyerrr! Mood saye pun kurang memberangsangkan, saye rasa sampai sini dulu lah bebelan saye. Kalau saye jadi pegi GATHERING tu saye story-mory kat sini okey! Dan paling last, HAPPY 21ST BIRTHDAY TO MY ROOM MATE, WAWA! Nanti kite beli hadiah ye! hehehe

tata~

:)




18 February 2009

Alhamdulillah.




My daddy already discharged from hospital!


:D



17 February 2009

Dearest ...

Daddy,

You are in our thoughts,
and we're all hoping that
you will be enjoying better health
again soon.

Get Well Soon!


From all of us:
mama, aida, abang, adik,
kak lynn, abang hannan,
reena, johan, suraya, eija & nini.


:)


11 February 2009

FYI - UPDATED


ayahanda saye kena tahan wad since semalam(Selasa) at Hospital Sungai Buloh. His condition is weak. Saye boleh post ni saje, sempat balik jap sebab kena halau ngan security guard yang kurang ajar gile. Sabar............

Thanks kpd semua yang mendoakan kesihatan dan kesejahteraan ayahanda saye.

Rushing back to hospital now!


:(




_____________________________________________________________________



updated on : 17th February 2009, Tuesday at 4PM.

Hari ni baru lah sempat saye posting kt blog saye ni. Saye skrg kt UPM, terpaksa jugak balik Ahad lepas sebab semalam (Isnin) saye ade test. Dengan hati yang berat, saye balik jugak. Currently, ayahanda saye ade kat hospital lagi, takleh discharged sebab temperature die naik sket. Hampir 95% recovered. Syukur alhamdulillah. So, saye akan share cerita sepanjang minggu lepas.


090209, Monday - Pada mulanya, malam tu saye rasa taknak balik and rasa nak ponteng je lab pagi Selasa. Tapi, taktau lah nape saye balik UPM jugak malam tu, dengan harapan ayahanda saye takde pape.

100209, Tuesday - Dan ternyata, pagi tu saye takleh nak bangun pagi, saye ponteng gak lab pagi tu. Nasib saye agak baik hari tu, demonstrator lab pagi tak masuk sebab die lupa hari tu hari Selasa. Pastu, call demonstrator lab petang, die cakap takde class for the whole week. Around 11AM camtu, kakak saye call cakap yang ayahanda saye kena admitted jugak sebab platlette(err..sorry kalau salah eja) sgt rendah. Saye pun, bergegas balik Sungai Buloh naik komuter. Dah tak peduli orang sekeliling lagi. Saye sangat risau.

Sampai je kat hospital, saye terus masuk kat ER Yellow Zone dimana ayahanda saye ade time tu. Dari jauh saye nampak daddy baring kat atas katil tengah dripped. Sedihnye saye tengok die. Die tak penah sakit macam ni sebelum ni. Masa saye pegang tangan die tu die sedar. Die nak minum air and makan roti. Lapar agaknye. Sebab time tu dah pukul 2PM. Die dok kat ER dari pukul 11AM. Mengikut cerita kakak saye yang bawak daddy pegi hospital aritu, daddy ngan mama naik ambulance dari Klinik Pesakit Luar ke Hospital Sungai Buloh.

Dari 2PM sampai 4PM, kami adik beradik, saye, adik, abang and mama tunggu kat Emergency. Tibe2 daddy pindah ke ER Red Zone pulak, lagi la kami semua susah hati. Mengikut kate doctor, blood preasure ayahanda saye terlalu rendah. Doctor pakai kan die oksigen sebab takut sesak nafas, dripped dah jadi double kanan kiri tangan, terpaksa pakaikan urine bag. Boleh pulak ade patient baru meninggal kat Red Zone tu, lagi la mama saye sedih. Saye pun sedih jugak, risau, tapi taknak tunjuk kat mama nanti lagi die sedih.

Dari 4PM sampai 8PM, barulah daddy dapat masuk ward. Betapa lega nya kami semua. Malam tu saye ngan kakak saye teman mama tidur kat hospital.


110209, Wednesday - Keadaan ayahanda saye pada hari kedua masih lemah lagi. Die tidur je. Makan minum pun taknak. Oh ye, sejak semalamnye lagi, saye dah perasan gusi ayahanda saye bleeding. Sampai ke hari yang kedua masih bleeding lagi. Urine pun campur darah. Saye sangat risau tengok darah tak berhenti. Doctor kate ayahanda saye kena DHF ataupun Denggi Berdarah. Lagi la risau sebab bahaya kalau berdarah. Platlette die turun lagi. Macam2 kiteorang ikhtiarkan. Masak sup ketam, beli Essence of Chicken, buat pati daun Pegaga tapi daddy takde selera sangat nak makan pun. Bergantung kat dripped ngan air minum sket2.

Saye tak faham dengan sikap doctors and nurses kat Malaysia ni, lebih2 lagi kat Hospital Sungai Buloh. Ade sorang patient kat sebelah katil ayahanda saye ni, die koma sebelah kanan badan sebab kena stroke. Die admitted sejak hari Sabtu lebih awal 3hari dari daddy. Tapi, takde ape yang diorg buat selain suruh cabut life support. Of coz la family diorg taknak and nak usahakan yang terbaik. Yang takleh terima tu, siap leh mengumpat cakap, "patutnye katil tu dah leh bagi patient lain dah." Eh! Ape kena ngan diorang ni? Cuba kena kat bapak diorang? Angin tak? Lebih2 lagi patient tu ngan ayahanda saye pesara tentera. Patutnye dapat layanan yang elok la. Dah la macam tu, sombong pulak. Tak cukup ngan tu, security guard pulak. Kurang ajar! Takleh cakap elok2. Ingat kite suke sangat duduk kat hospital tu? Macam la hospital abah die. Serius geram!

Dan seperti malam semalamnye, saye tidur lagi hospital. Saye tak kisah lah perit camne pun keadaan tidur saye, yang penting saye ade dekat dengan ayahanda dan bonda.


120209, Thursday - Setiap pagi, saye, kakak, mama akan bergilir ngan abang saye. Kiteorang balik umah mandi makan, pastu hantar mama pegi hospital balik, kiteorang basuh baju. Sejak Rabu, itu lah rutin harian kami. Penat ngantuk takyah cakap lah, tapi tak rasa pun sebab otak fikir pasal daddy. Tiap2 hari bagi daddy makan sup ketam. Masuk hari ketiga die dah okay sket tapi still lemah sakit2 badan. Bleeding dah kurang. Rupa2nya, family members patient sebelah tu dah complaint kat pengarah Hospital Sungai Buloh. Ape lagi, kena marah lah doctors and nurses kat Wad 4A tu. Depan orang ramai lagi. Baru la nak tebuk masuk oksigen la tu la ni la. Tapi kesian saye tengok patient tu. Seksa. Saye perasan, anggota badan die yang belah kiri fungsi lagi sebab saye nampak die angkat tangan angkat kaki tapi doctor sengaja bagi die ubat tidur suruh die rehat.

Malam Khamis tu, kakak saye dah takleh nak tidur hospital lagi sebab Jumaat die terpaksa pegi keje jugak. Sama ngan abang saye. Maka, saye sorang je yang teman mama.


130209, Friday - Pagi tu, daddy dah sihat sikit. Doctor kate platlette daddy dah 100++. Bersyukur yang amat. Die dah leh sembang2, makan and minum. Memang kena paksa makan minum semua. Kalau tak die taknak. Haihh...daddy...daddy...Sabar jelah... Die dah start complaint kat doctor, die tak selesa pakai urine tube. Petang Jumaat tu patient sebelah katil ayahanda saye meninggal lepas operation. Sedih sangat time tu bile family members die semua nangis. Saye pun nangis jugak sebab tengok anak die yang kecik skali dalam umur 10tahun nangis. Tak sampai hati saye tengok sebab dah kenal ngan family die.

Beberapa jam lepas kes tu, doctor buat kami semua cuak gile! Die kate platlette daddy turun ke 4. APE???? 4???? 4 tu dah tahap kritikal doctor oii!! Kami semua tak percaya termasuklah ngan doctor tu jugak sebab daddy dah leh bangun, cakap, makan semua. Daddy pun sangat risau time tu. Rupa2nye, doctor salah baca. Ya Allah doctor! Betul2 doctor AYAM! Geramnye!

Malam tu, kakak saye teman saye ngan mama semula. Dan malam tu jugak kaki saye bengkak macam orang pregnant sebab tidur kaki tergantung and tak minum air huhu~


140209, Saturday - Kalau orang tanye saye, Valentine's Day sambut katne? Dengan bangganye saye akan jawab, "Kat hospital jaga ayah." Saye rasa, itu lah Vday celebration pertama saye yang paling special. Before this saye tak celebrate pun lagipun bukannye ade boyfriend. Siang tu kami bagi turn kat abang teman mama sebab saye and kakak kena jugak tidur kat umah. Takut jugak kiteorang pulak yang sakit. Saye terpaksa tinggal kat umah jap sebab kaki saye sakit gile. Memang takleh nak pijak. So, malam tu macam biase tidur hospital lagi. Nasib baik bengkak dah kurang.

Depan katil arwah yang baru meninggal tu, ade sorang lelaki tua. Yang buat saye respect sgt kat family tu, yang jaga die anak die yang baru berusia belasan tahun. Patient tu wife die dah meninggal. Saye memang respect betul dengan budak lelaki tu sebab nak jaga ayah die. Takkan saye yang dah 20++ ni tak boleh jaga kan?


150209, Sunday - Dari pagi sampai maghrib saye spend time kat hospital sebab malam tu saye dah kena balik UPM. Tak sampai hati saye nak tinggalkan parents saye berdua je sebab kakak and abang pun kena keje dah. Saye harap kat kakak ipar je tolong amik and hantar mama pegi hospital. Saye rasa lega sebab daddy dah tak pkai urine tube, dah xde dripped lagi. Just pakai oksigen je and demam sket. Malam, lepas maghrib saye balik UPM, kakak and abang ipar yang hantar kan.


Saye nak ucap JUTAAN TERIMA KASIH kepada yang datang visit ayahanda saye, all my relatives, neighbours, friends. Yang call, SMS, comments kat sini, kawan2 yang tanye face-to-face. THANK YOU SO MUCH!!! Really appreaciate it!

Saye tak sabar nak tunggu Jumaat sebab saye nak balik Sungai Buloh tengok daddy. Saye harap daddy dah leh discharged esok lusa. Amin...

:)


08 February 2009

Doktor AYAM!


Kadang2 saye terlupa yang saye ni sebenarnye dah 24tahun, bukan lagi 14tahun(i'm not daddy's girl anymore!). Kadang2 tu jugak, saye terlupa yang parents saye dah pun memasuki umur 60tahun ++ . Dan bile dah tersedar tu, baru la saye ingat yang saye ni ade tanggungjawab terhadap mereka. Sebab bila mereka dah berusia, mereka lebih terdedah kepada masalah kesihatan.

Sambungan daripada post saye sebelum ni, actually dari semalamnye lagi which is on Thursday night, ayahanda saye dah pun mengadu sakit2 sendi badan. Kesian jugak sebab malam tu die jemput saye kat hostel. Ayahanda saye jarang nak cakap kalau die sakit, die lebih suke mendiamkan diri. Tapi saye rasa tak sedap hati bile die dah start mengadu. Bukan ape, saye risau sebab sekarang ni tengah musim DENGGI & CIKUKUNYA(tak sure betul ke tak ejaannye).

Lepas je saye posting kat blog pagi Jumaat tu, saye tengok kereta ade kat dalam porch rumah lagi. Dalam hati tanye, "daddy tak pegi sembahyang jumaat?", mesti ade something wrong somewhere. Pastu tengok die tidur kat bilik bawah, berselubung ngan selimut. Mama kate daddy demam. Saye terus la ajak gi klinik. Tapi, tau je lah orang tua kan, taknak pegi klinik. Perangai camni, ayahanda saye memang suke buat. Bonda saye tak, die kalau sakit, die cakap. Puas la saye memujuk, last2 die nak. Dan bile die nak tu, maknanye die dah takleh lawan sakit tu lagi.

Dari pukul 12PM sampai 2PM saye pujuk die ajak pegi klinik. Bile dah nak pegi, nak tunggu die siap2 semua, around 4PM baru pegi. Hujan lebat pulak, jam lagi kat depan, saye gigihkan jugak bawak ayahanda pegi klinik. Sesampai kat klinik, jumpa doctor yang macam taknak keje. Die check ayahanda saye lebih kurang je. Geram saye tengok die check ayahanda saye. Dan paling saye bengang, bile kat ujung ayat die ade 'KOT'. Hello doctor!!! Lebih baik jadi doctor AYAM!!! Balik rumah, nak suruh makan ubat pun kena pujuk jugak, aduhai ayahanda ku... Dugaan betul. Memang menduga kesabaran.

Hari Sabtu tu, demam tak kurang2 lagi, muka and mata dah merah. We all dah risau sangat2. Petua orang tua2 kate kalau denggi, bagi makan sup ketam. Kakak saye yang dah datang sejak pagi, pegi cari ketam kat pasar, then mama masak sup petang tu gak. Memang we all suspect daddy kena denggi je, sebab condition daddy lain benar. Tahap tak larat die pun lain. Pastu bagi makan sup ketam, orang sakit kurang, orang yang tak sakit yang makan lebih hahaha Then, we all sempat pulak buat tempura hehehe

Anyway, si doctor ayam tu ade kate, kalau tak baik gak, datang klinik amik recommendation letter utk pegi hospital check darah. Dan pagi tadi(Ahad), demam still tak kurang. Badan panas sangat. Confirmed bawak gi klinik lagi sekali. Dalam 12PM camtu, pegi klinik dan doctor bagi surat suruh pegi hospital. Nasib baik doctor lain, lebih meyakinkan dan lebih ambil berat. Check pun betul2. Tanye segala ubat yang ayahanda saye makan. Lepas dah dapat surat, balik rumah dulu bagi ayahanda makan sket. Takut takde tenaga langsung lagi susah nanti. Dan saye, tak ikut pun pegi Hospital Sungai Buloh sebab kena pegi wedding Fareha & Adeli. Dah la tak dapat datang die nikah. So, tak best pulak kan kalau tak datang. Mama and adik yang bawak daddy pegi hospital. Fortunately, mereka pun understanding hehehe Thanks!

So, saye pun attend reception Fareha kat Dewan MBSA kat area rumah saye gak. Hmm...bile dah jumpa kawan2 memang la saye melekat lama kat situ hehehe Jumpa semua kawan2 yang dah bertahun tak jumpa! Can u just imagine, dari saye form 4 tak jumpa, banyak la story-mory nye hehehe Tapi hati ni risau jugak pasal ayahanda, call jugak tanye current situation. Memang ramai kawan2 Sungai Buloh saye, majoriti childhood friends. Seronok bersembang, pukul 3.30PM saye balik, duduk dari 1.30PM huhu~

Iklan jap, saye tunjuk beberapa gambar time wedding tadi. Oh ye, saye jumpa AIMI. Selain duduk blok hostel yang sama kat UPM, Aimi ni junior saye time kat Sungai Buloh. Sekarang, saye pulak junior die kat UPM hehehe Nice meeting u Aimi! :D

pengantin baru, Adeli & Fareha

Bamboo Riverians hahaha

nak jugak menyelit kat pengantin hehehe oh! baju saye match dengan baju pengantin hehehe

bersama Aimi!

Lepas je sesi ambil2 gambar, borak2, saye terus pegi hospital amik diorang. Dan memang betul, ayahanda saye kena demam DENGGI. Darah merah dah kurang tapi belum kritikal. So, doctor suruh minum air banyak2 and makan ubat. Esok(Isnin), kena datang hospital balik check darah lagi sekali. Mujurlah Isnin cuti, tak perlu lah saye bergegas balik UPM balik. Dan harap ayahanda saye cepat2 sembuh dan kembali seperti sediakala. Sekarang ni die tengah tidur, baru lepas makan ubat tadi.

Saye yang sangat risau,
:(


06 February 2009

saye tak mampu.




Hari ni, Jumaat, 6hb February 2009(post pertama utk bulan Feb), baru lah saye mampu utk posting sekaligus meng'update blog yang dah 6 hari ditinggal bersarang(ecewah! hihi~). Utk pengetahuan semua, saye mengalami fenomena yang dipanggil UJIAN 1 atau dalam bahasa Inggeris nye, TEST 1. Maka, saye tak sempat nak merapu kat sini, lebih fokus kepada kerja2 mengulangkaji(padahal sebab xdpt wireless connection kat bilik, tapi bagus jugak sebab leh focus 100% buat revision). Saye hanye mampu membaca komen2 yang diberikan dan hopping ke blog2 anda semua! Tinggalkan la sket2 komen gak.

310109, Saturday - Oh ye, saye start Test hari Isnin aritu. Tapi, Sabtu malam saye dah balik ke pangkuan hostel, SEBAB APE? Sebab kat umah time cuti CNY aritu saye LANGSUNG tak study hehehe Ampunnnn... Maka, ke'CUAK'kan dihati dan fikiran mula menular2 hahaha Balik hostel study lah!

010209, Sunday - Activity membuat revision subject Operating Systems berlanjutan sampai bulan 2, dari bulan 1 hehehe Sebenarnye saye ade 2 subjects je utk test minggu yang dah lepas ni, lg 1 subject, Graphics Computer yang saye pun taktau ape yang saye belajar time lecture huhu~

020209, Monday - Around 10AM camtu, dan saye dengan bangga nye nak btau, saye PONTENG class Advertising sebab saye ngantuk gile bahana buat revision sampai pagi buta hehehe saye rasa berbaloi buat camtu sebab saye BOLEH jawab paper dengan tenang hati, yeayyy!~ Malam tu, struggling plak utk paper Graphics Computer yang saye main agak je soalan yang lecturer saye akan bagi, iaitu suruh lukis CUBE. Oh tak tak .. Bukan semudah melukis di atas kertas ye, tapi kena buat PROGRAMMING ataupun CODING menggunakan C++ Programming Language yang saye memang FAILED abis tapi ok lagi berbanding JAVA. Fyi, saye TAK terror langsung pasal coding2 ni ... :( ... Maka, the solution is, HAFAL coding! hahaha Kalau sikit2 takpe gak, ni hampir 2 pages, argh! Tekanan.

030209, Tuesday - Sekali lagi, revision activity ni saye dragged sampai esoknye. Saye tak penah rasa tertekan camni time nak amik test1 sebabnye saye taktau ape yang saye belajar dlm lecture. Dan sampai satu tahap, saye TER'emosi dan TER'lempiaskan emosi tu kepada orang yang mencari nahas hahaha Saje ye nak menempah 'maut'.

040209, Wednesday - Dan, bermula lah peperangan dengan paper Graphics, saye dah tak ponteng lagi class Advertising, dan nasib baik tak ponteng sebab ade quiz wuuhuuu~ Selamat 5 marks saye hihihi Saye nak share detik2 saye nak menjawab test Graphics tu. Masa dapat je paper, saye tengok punyelah tebal kertas soalan nye, kate 2 soalan je. Rupanye die bagi kertas utk menjawab banyak. Buatpe la bagi banyak2, bukan saye nak jawab banyak2 pun hahaha Saye bukak je cover die, naaahhhh! Memang suruh lukis CUBE! hahaha Andaian mengena! TAPI, ade guna array lah ntah ape jadah lagi ntah yang saye memang takkan amik port, maka, saye tulis je coding yang saye dah penat hafal 2 hari, rugi lah kalau saye tak apply, penat je hafal! Soalan kedua tu memang saye target full mark sebab yang tu baru betul suruh lukis gambar hahaha dan saye memang study pasal tu hehehe So, utk paper Graphics ni saye tak letak harapan yang tinggi, cukup sekadar LULUS hahaa

050209, Thursday - 2 paper dah lepas, ade lagi 1 paper Multimedia Applications which is lagi seminggu. Tapi hari Khamis memang PENAT sangat sebab saye turun-naik pejabat dan tangga 2 faculty, Fakulti Bahasa Moden settle kan pasal assumptions subject elektif Bahasa Asing and Fakulti Ekonomi settle kan pasal proposal berniaga utk subject Basic Entreprenuership pulak. Bile dah settled semua, baru lah boleh pulang ke pangkuan rumah 'terchenta' hehehe

060209, Friday - Sekarang ni dah kat rumah dah, yeayyy!~ Juge, ade cuti Thaipusam Isnin depan hahaha Best besttt!!! Saye ade class 3 hari aje next week! Oh ya, balik ni i'm looking forward for Fareha's wedding weekend ni. Anyway, Selamat Pengantin Baru in advance to Fareha & Adeli, both are my childhood friends! Will post the pictures okay! Have a nice weekend!

;)