30 January 2009

poP! pOp! poP! PoPp!! pOpp POP pppoPPp!!!!!


Yeayyy!!! Best besttt! Macam yang saye dah cakap semalam kan, saye nak buat POPCORN sebab ade butter lebih buat cupcakes hihihi Maka, malam semalam gak saye search recipe utk CARAMEL die. Mostly, semua recipe sama je, same macam saye nak buat caramel utk BUTTERSCOTCH Bread Pudding saye. Ingat lagi takkk??? ;P

Maka, lepas lunch tadi saye terus MENGGIGIHKAN diri nak buat popcorn caramel ni. Oh ye, bertih tu memang dah ade kat rumah ni sebab kakak saye dah beli awal2 dah. Ni nak cerita sket, sebenarnye aritu dah penah try buat dah ngan kakak saye tapi TAK JADI langsung! Hangit! Hangus! hahaha Ape lagi, belajar lah dari kesilapan. Yang kami belajar aritu, JANGAN campur caramel sekali ngan bertih tu. Sayang butter ngan gula taW! Ke tong sampah semuanye. Sampai bocor periuk mama kami kerjakan hahaha

So, tadi saye dah tau dah nak buat camne, saye POP kan dlu bertih tu dalam periuk. Tapi, hangus jugak! Adoiii... Frust nyeee! Pastu mama datang dapur, daddy pun baru je balik dari solat Jumaat. Masing2 mengomen popcorn saye yang hangus tu. Last2 mama yang tolong buatkan hehehe Yang BEST nye, macam BERPERANG time nak pop kan bertih tu hahahahaa Kelakar gile sebab melenting2 popcorn tu keluar dari kuali sebab terbukak sket tutup kuali tu hahahaa Menjerit2 saye ngan mama! Dan cara yang betul nak pop kan bertih tu adalah, kacau bertih tu, jangan dibiarkan aje die kat atas kuali tu, memang takkan pop lah die, takpun hangus. Tanpa minyak ye.

Dah siap popcorn, masa utk buat caramel pulak. Senang aje, gula, butter, vanilla and a pinch of salt. Melt kan die, then masuk popcorn, gaul! Siap! Rasa die SAMA macam butterscotch bread pudding saye. Sape penah makan die tau camne rasanye. A bit bitter tapi sedap, rasa caramel tu burnt sikit. Untuk dikongsi bersama, saye HARUS sertakan gambar sekali! hihihi Mama siap cakap kat saye, "Ape lagi, dah siap ni, amik la gambar..", perli la mama tu hehehe ;P




saye bagi gambar close-up k!






Popcorn ni satu balang kuih raya yang tinggi tu saye dapat. Banyak jugak. Mama kate popcorn ni lagi sedap dari popcorn yang orang jual tu hahaha Yelah, mama yang buat kan, mestilah best! Tangan saye sekarang bau hangit lagi kesan kegagalan menge'pop dipercubaan yang pertama. Nak gi check movie ape yang best2 kat ASTRO malam ni, baru leh FEEL sket makan popcorn ngan minum Coke ala2 kat cinema hahaha Maybe ni aktiviti terakhir saye utk cuti2 mid semester dan juga aktiviti untuk menghilangkan rasa MOODY saye yang baru nak elok semalam huhu~

:P

to whom it may concern.



Ini hanya sekadar pendapat saye sebagai TUAN PUNYA blog. Ni kali yang kedua saye menerima comments dari ntah-siapa-saye-pun-taktau yang mengguna nama samaran ANONYMOUS dan GUEST (yang paling latest). Saye amat menghargai komen2 anda encik/cik, tapi ape kate anda cuba menghormati kebebasan hak blogger utk ber'blogging. Maaf kalau kata2 saye ni agak kasar ye, anda boleh skip blog saye dan segala post2 saye kalau anda tak berkenan. Saye tak paksa anda untuk baca. Mungkin cara penyampaian saye salah dan mungkin cara anda menafsir tidak betul. Saye tak salahkan pandangan dan pendapat yang anda bagi utk saye. Betul sama sekali tapi alangkah baiknye jika seorang yang berpegang pada pendirian dan pegangannya tidak menyembunyikan diri sendiri dengan menggunakan nama samaran. Saye lebih selesa jika anda menggunakan nama anda sendiri dan menasihati teman anda dengan cara yang lebih mesra. Tak sedaplah kan kalau tuan punya blog takut nak blogging kat blog sendiri. Bukannye saye letak gambar pakai baju tali halus nampak pusat, atau berpeluk cium dengan kekasih mahupun bangga memegang minum keras. Hmm... Apepun, saye mintak maaf kepada semua readers blog DEAR BLOG, ni. Saye buat camni sebab dah masuk kali yang kedua, dan benda ni betul2 buat saye rasa tak best. Saye taknak ade kali ketiga dan seterusnya. Saye blogging ni pun sebab nak happy2 kan diri saye sendiri. Tak sangka pulak jadi macam ni kan. InsyaAllah saye akan perbaiki segala kesilapan saye. Baru je nak happy2 kan diri lepas buat cupcakes tadi hahaha
Oh ye, saye tau IP Address anda! huhu~

;D

29 January 2009

today has been NOT okay?


I just don't understand, why i am SOOO moody since Tuesday. Berlarutan sampai ke hari ni. Everything seems not okay to me. Rasa macam semua orang pun tengah moody(padahal diri sendiri yang moody). Ade orang kate sebab tengah period. Pertukaran hormon la kot. Dan since Tuesday gak lah i'm trying to find any activity yang boleh menggembirakan. Only on Wednesday i found 1 activity which is i do like it so much, MAKEUP. Serupa macam Amy(my cousin) yang SUKA sgt makeup. But it slightly different sebab i wore the HIJAB, cuba try test whether i look OKAY or not. InsyaAllah, soon .. Anyway, thanks for voting! ngee~

Then, hari ni, KHAMIS, saye mendapat 1 lagi idea, iaitu BAKING! Yeay! Kali ni tak kira la jadi ke tak sedap ke tak, nak bake jugak! Buat sorang2 taW! The motive is, i just wanted today to be OKAY for me. Study tak jugak hahaha Back to the story, mula2 ingat nak buat POPCORN, tapi macam senang sangat, i mean tak banyak keje. Saye nak keje yang remeh2 sket supaya saye tak fikir sangat pasal kerunsingan kat kepala ni(ape yang runsing sgt pun saye taktau). Then, saye decide nak buat CUPCAKES lagi sekali! Dah penah buat aritu ngan kakak saye cupcakes topping chocolate tapi kali ni saye nak buat topping lain lak.

Saye teringin nak buat topping frosting instead icing macam yang cupcakes2 lain tu, macam Wondermilk etc etc. So, as usual, gunakan kemudahan internet dengan sepenuhnya, search for recipe frosting and method die. Saye jumpa RACHAEL RAY punya recipe. Nampak best kan? Senang jugak recipe nye.

Tapi yang sedihnye tak menjadi pun... :( ... Jadi icing gak. Hmmm... Tapi takpelah kan, buat je, jadi ke tak ke, janji HAPPY!~ Oh, for the cake, saye beli tepung dah siap aje kat kedai, then tambah2 bahan lain hehehe Senang kan?

Kebetulan, kanak2 riang dari Bukit Rahman Putra datang. So, mereka lah 'customer' saye hehehe Yang tak bestnye si REENA suka kacau Maksu taW! Die pun sibuk nak bancuh2. Bagi la jugak chance die kacau2 flourmix tu. Lama2 nak lebih lak. Sabar jelah! Mama kate perangai Reena ni SEBIJIK perangai saye time kecik dulu hahaha Nakal dan mengada OK! Sampai besar ke Maksu??? No comment! ;P

Dan hasil cupcakes ciptaan Maksu hari ni ...







TAAAARRRRRRRAAAAAAAAAAAAA!!!~












hihihihihi Buruk kan kan kan? Comot momot hahaha Dapat tadi 24 ketul(Cina kedai cake tu tipu saye, die kate ade 25 cups tapi die bagi 24 cups aje, saye malas la nak kira kat kedai die tadi, ade kena marah lak nyonya tua tu, dah la saye tengah moody) yang ade icing 16 ketul aje lagi 8 ketul tak dapat nak letak icing sebab tak cukup. Sayang la pulak nak habiskan butter 1ketul tu, mahal OK butter! Rasa biase je, rasa cake + icing la. Dapat tulis nama YAYA and RINA(ini bukan ejaan yang sebenar dan die sangat banyak soal!) aje. Kembar EIJA and NINI tak dapat.

REENA yang nakal dan menyakitkan hati hehehe ade yang kate muka die macam muka saye, kadang2 tu saye tengok, sama jugak hahaha

YAYA yang tak sama muka ngan saye hahaha comot tapi still cute!



Dan hadiah sempena baking membaking,










Itu adalah gambar jari telunjuk tangan kiri saye ye. Kelihatan gelembung disitu yang disebabkan terkena jaring besi panas yang diletakkan di dalam microwave utk menampung loyang pembakar dimana cupcakes diletakkan. Heh! Begitu menjadi kenangan untuk saye hari ni hahaha

Pada saat dan ketika ini, hanya tinggal 8 cupcakes aje dalam fridge rumah saye. Lagi 8 saye post ke rumah abang huhu~ So, today is ... okay la for me but better than NOT okay. Moody lagi? Hurrmmm...Maybe ade dalam 30% lagi la hahaha Ade lagi half of the butter yang tinggal. Thinking of PopCorn with Caramel??? Hmm..Sounds yummyy rite??? ngeee~

;)

28 January 2009

yesterday,


I a m L A Z Y


I a m S U L K


I a m H U R T


I a m T E N S I O N


I a m H A T E


E N O U G H S A I D

.

27 January 2009

traditional mood


Petang2 cmni mmg enak dan lazat jika melayan tea-time kan kan kan hehehe Hari cuti selalunye rumah akan didatangi oleh adik beradik juge budak2. Dan kebiasaannye akan ade la makanan SPECIAL sket utk dimakan. Macam hari ni, kakak saye yg berhajat nak makan KUIH ni. Kuih SAGU GULA MELAKA, ala2 pudding la ni. Die beli bahan2, bonda yang masakkan. Die tolong jugak tapi saye tak hahaha

Mengikut kate mama, kuih ni sangat senang. Memang senang pun saye tengok. Sedap pun sedap. Actually, kuih lama2 lagi sedap dari kuih di zaman moden. Lgpn bahan pun senang nak cari. Kalau nak buat cake, nak cari bahan pun susah sebab taktau nama bahan tu, nama ala2 matsaleh gitu huhu~

Inilah rupa Kuih Sagu Gula Melaka. Rasa die lemak manis. Lemak sebab ade santan, manis sebab ade gula melaka. Lagi best kalau makan sejuk2. Nyaman je tekak anda bile telan kuih ni hehehe Kalau nak cari kat kedai, ade kat Madam Kwan's Restaurant kot tapi mahal lah lebih kurang RM5 satu serving, baik buat sendiri, boleh makan ulang2 hehehe Saye baru makan dua ketul yg dlm gambar tu. Fyi, ketul tu kecik2 aje.

Dan ini pulak gambar yang saye sempat amik, sempat snap 1 je malam CNY aritu. Lokasi adalah belakang rumah. Semasa amik gmbr ni saye berada didalam bilik saye. Kenangan CNY 2009 huhu~


Gambar ni pulak, saye amik pada jam 6.52PM tadi, baru je lagi, still fresh, fresh from the digicam hehehe

;P

Haji Bakhil bin Lebai Kedekut!




Tengok mata tu. Marah nih! Bengang gile. Sebenarnye DAH LAMA nak post pasal benda ni tapi almaklumlah, tak sempat dan kadang2 tak ingat. Tapi saye jadi ingat tiap2 hari sebab ade kejadian yang berlaku baru2 ni. Ni nak cite ni.

Semua orang PASTI penah alami kejadian ni. Tak kira kat mana pun. Sekolah, IPT, tempat kerja dan lain2 lagi lah, selagi ade MANUSIA kat tempat tu, selagi tu lah kejadian ni akan berlaku, KEDEKUT. Kedekut ni berlaku sebab TAMAK, 'makan sorang'. Taknak share. Sharing is caring, come on lah! Ape yang nak KEMUT sgt tu???

PenTAMAK2 ni semua ade menyimpan perasaan DENGKI sebab die takleh tengok orang lain lebih, die nak die sorang je yang dapat. Contoh situasi, macam kucing, kalau kite tengok bile die dah dapat makanan, ade die panggil kawan2 die yang lain ajak makan sekali? Takde kan. Tapi tak kisahlah, nama pun KUCING, binatang/haiwan. Ni manusia yang waras berakal fikiran takkan nak jadi kucing kot. Fikirlah.

Apelah salahnye, bile kite dah dapat sesuatu ilmu tu, kita share sesama kawan2. Tak hilang ilmu yang anda peroleh tu. Makin mendapat keberkatan ade lah. Kenapa nak kedekut ngan kawan2 anda? Yang tak tahan tu siap nak BERAHSIA lagi hahaha Haihhh... Lambat-laun orang tau gak. Terus orang bagi BAD IMPRESSION kat anda taW! Elok2 orang suka, terus orang MENYAMPAH. Kalau kehidupan anda SANGAT CEMERLANG GEMILANG TERBILANG atas hasil usaha kedekut tu takpelah. Ni, tak gak. Takat tu je. Maybe sebab ALLAH murka kot dengan sikap dan perangai anda? Hurmmm...

Kita ni, tak kira lah ape bangsa atau agama, apelah salahnye tolong-menolong. Tak luak pun kalau kite tolong kawan2 kite. Dapat pahala lagi. Takyah la nak KEDEKUT sampai jadi KURANG AJAR. Takyah lah nak BERAHSIA pasal ilmu. Kalau anda boleh jadi Cemerlang Gemilang Terbilang dikalangan kawan2 anda tu semua, memang saye RESPECT walaupun anda jadi HAJI BAKHIL tahap dewa. Pastu tolonglah, saye mintak tolong jadi seorang yang AMANAH. Dah lah kedekut, tamak, pendengki lagi, kurang ajar dah sah, tak amanah pulak. Kalau sekali dua tu mungkin orang boleh maafkan lagi tapi kalau dah berkali-kali, bosan gak kan? Part time nak mintak tolong ngan kawan2 tu pandai pulak memujuk merayu huhu~

Ketahuilah, bile anda tolong orang, tak kira lah sape pun, insyaAllah orang tu akan mendoakan kesejahteraan anda. Allah Maha Mendengar.

:)

26 January 2009

the holiday - part 2 : finale


Bangun awal, nak gi cuti2 Malaysia lagi! yeeehaaa~ Semalam(Ahad) utk pertama kalinya pegi AQUARIA KLCC hehee Murah je ticket die, RM20 with student card. Lucky, we're students! Kalau anda bukan student, tunjuk je MyKad, dapat RM28, normal price is RM38. Oklah kan, kurang RM10.

Before entered Aquaria, we had our lunch kat PIZZA MILANO, Signature. Marvelous Meatball Spaghetti Bolognese, Meatball Spaghetti Cabonara and Lasagna! Kenyang sangat! Plus all the giggles, jokes hehee sakit mulut i taW!

Then, move on to Aquaria. Agak ramai orang. Its holiday kan, CNY holiday, masing2 amik kesempatan bawak anak2. Some of the pictures yang sempat dirakam ketika di Aquaria. Selebihnya sila visit FB or FS saye k! ;)


Penat jugak pusing2 Aquaria tu. Sakit kaki! Patah balik Suria KLCC nak carik birthday presents. Untuk siapa? Jap lagi saye cite k. Before that, rehat sebentar kat BurgerKing, makan Ice-cream Sundae topping Caramel. SedapPp!

muka penat saye.

Around 6.30PM dah sampai umah dah. Actually nak jalan lagi, tapi ade birthday party at 8PM, so terpaksa balik awal ... so sad ... :(

Oh ya, sebenarnye 25th January merupakan birth date Suraya, my niece. So, daddy die buatkan birthday celebration utk die kat McDonald's Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh.

siap pakai crown kecik lagi.


Disebabkan birthday kembar(Eija & Nini) tak di celebrate last month, daddy die joined kan lah sekali. Maka, ade 3 birthday girls semalam.


Aktiviti birthday macam biase lah, nyanyi, potong cake, games dan makan hehee Masa budak2 tengah main game, saye dan cousin2 saye dok kat tepi menikmati makanan yg ade hehehe Oh ye, game tu parents budak2 pun join gak hahaha lawak gile tengok gelagat diorang.

Foods, McD's foods lah. Cakes, Secret Recipe's Choc Indulgence and Cheese Cake, sedapPp! Asik makan aje kan kan kan??? hehee Ade sesi bukak hadiah. Boleh pulak hadiah from MAKSU akak ipar ku suruh bukak dulu. Sabar jelah. Tau lah saye ni STUDENT kan huhu~

tengok! die tayang baju yg maksu beli utk kembar, ade tulis PRINCESS taW! hehee

yaya bersama Bag Elmo, dari maksu


Malam tu boleh pulak hujan lebat. Nak balik pun susah. Dengan budak2 kecik lagi. Around 10.30PM camtu, party abis... Abang saye ajak kami beramai2 singgah umah die. Cousin2 dari JB pun datang gak bawak anak lelaki kembar, kembar jugak! Minum2, borak2, 12.30AM baru balik umah. Saye sangatlah NGANTUK dan PENAT sebab dari pagi berjalan sampai pagi berikutnye hahaha

Maybe ni dah FINALE kot utk holiday, kena start study and buat assignment pulak. Asik nak bercuti aje, lupe pulak naik cuti nanti terus ade TEST1 huhu

p/s : to Peachy-Pie-Fabulous-FrouFrou, thanks for yesterday's memories. won't forget it, never ever! promise! :)

24 January 2009

the holiday - part 1


Yeah..Mid semester break telah pun bermula, hanya SEMINGGU ye. Dan saye telah bergegas ke destinasi Khamis malam aritu jugak. Terus start BERCUTI taW! Destinasi kami adalah, Taman Melawati, Kuala Lumpur huhu~ Cuti-cuti Malaysia di rumah kakak saye hahaha Ok ok, sebenarnye bukanlah lokasi percutian, tapi ade 2 sebab kenapa rumah kakak saye jadi tempat penginapan kami. 1st! Kakak saye mintak tolong babysit kan anak die, 2nd! ade wedding kat area umah kakak saye. Maka, ayah saye decided utk tido umah kakak aje lah, die malas nak ulang-alik.

Aktiviti #1 saye dirumah kakak,


Masak! Tapi saye tak masak lah, mama yang masak. Nampak susah mama nak masak kat umah adik ni, maklumlah rumah orang kan. Nak cari kat mana adik letak barang2 die. Nasib baiklah saye penah dok ngan die selama sebulan aritu sebab keje partime kat ofis die masa cuti semester. So, saye tau lah gak kat mana tempat2 die letak barang. Dapur die sangat comel!


Itu tangan bonda saye sedang masak lauk Sambal Tumis Ikan Bilis, Daging Black Pepper & Dalca masak air. Barang tu semua dikorek2 ala2 MENCARI HARTA KARUN hahaha Oh ye, saye tau kakak saye baca blog ni, maap ye, dapur anda dieksploitasikan hahaha

Aktiviti #2 pulak, lepas siap masak, mama ajak angkat kain. Tapi saye angkat dulu sebab mama still bz kat dapur lagi. Saye dah masuk ngan kain2 yang banyak, mama pulak keluar. Pastu mama masuk, bitau saye,

mama : aida, orang depan tu tengok je mama. Mama masuk cepat2.
saye : yeke ma? mesti orang tu kate, "oh orang depan ni dah amik bibik kot.."


hahaha pastu gelak sama2 hahaha Itu hanya gurauan saye ngan mak saye ye.

Aktiviti #3, dah angkat kain tu ape lagi, lipatlah. Dah siap lipat tu, mama kate kite tunggu daddy balik sembahyang pastu baru kite makan then kite mandi, baru leh amik Johan. Oh ye, kakak dan abg ipar balik lambat, tu yang die mintak tolong babysit anak die, Johan. Dan, kami tak mandi lagi, kalau mandi nanti nak kena mandi lagi kan??? Sebab peluh2. Dah selesai makan, dalam pukul 3.30PM camtu gi amik Johan kat babysitter.

Aktiviti #4, melayan Johan. Die balik je, tanye nak makan nasi ke tak, die taknak. Nak makan roti COKERT tak, die nak. Roti COKERT itu ialah roti yang disapu CHOCOLATE Nutella ye. Die pelat, CHOCOLATE jadi COKERT. Harap maap jelah. Dua keping OK, lapar agaknye. Dah abis makan, die terkedek2 gi amik buku tuition die. Ade homework taW! Baru 5tahun dah ade homework huhu~ Oh ye, parents saye dah tido dah. Saye pun ngantuk gak sebenarnye tapi kesian pulak Johan takde sape nak layan. Maka, gagahkan jugak mata.


Tengoklah die buat homework die. Alah, tulis alphabet je pun. Tapi mata ni ngantuk yang amat. Dah masuk homework Jawi pulak, saye surrender nak tido jap. Nasib baik die tak kisah. Dapat lah lelap jap. Bile die dah siap tu mula lah mintak tu mintak ni. Last2 tak dapat tido, uwaaaaa...~

Aktiviti #5. Hari pun dah malam, penat gile! Barulah tau betapa penatnye jadi EMAK nih! Walaupun hanya berperanan sebagai MAKSU, dan Johan dah umur 5tahun, tetap penat OK. Ajak Johan ngan mama gi beli burger. OK. Nak cite ni. Burger kat umah kakak saye ni merupakan burger yang PALING POWER saye penah makan. Sebab, mayo die banyak gile. Sememeh kertas balut tu ngan mayo + sos cili. Sebelum makan burger, jilat kertas dulu hahaha Bak kate abang ipar saye, "Lepas makan burger ni kena basuh mulut." Maksudnye, mulut anda akan comot dengan mayo. Saye panggil burger ni BURGER AKAK. Yang tukang buat tu saye panggil, AKAK BURGER hahaha

Aktiviti #6. Dan hari ni(Sabtu), baru lah pegi wedding yang hanya 5minit je dari umah kakak saye dewan tu. Patutlah daddy soh tido umah adik aje. Wedding ni bukan wedding sedara dekat, yang kawin tu cousin kakak ipar saye. Pengantin adalah anak tiri kepada Aziz Sattar, isteri baru die makcik kepada kakak ipar saye. So, ramai lah artis veteran tadi. Separa veteran pun ade, macam Jalaluddin Hassan.

Dan kini, saye dah pun balik umah tercinta hahaha Esok ade lagi Cuti-cuti Malaysia. Nantikan THE HOLIDAY - PART 2 pulak ye.

:D

20 January 2009

semalam,

dalam pukul 5PM camtu, saye received call from my sis and she told me that Kak Mek dah takde. Yup, Tuhan lagi sayangkan die. Menurut kakak saye yang taktau detail sgt psl berita tu, Kak Mek meninggal pukul 1PM. Saye sedih tapi time tu saye baru abis kelas so sibuk nak kejar bus lah tu lah ni lah, maka tak terasa sgt kesedihan tu. Penat pun ye semalam.

Then, dalam 7PM, saye call daddy utk cerita yang lebih lanjut. According to the doctor, badan Kak Mek dah takleh nak terima oksigen yang dibekalkan melalui machine. Arround 11AM, Kak Mek disahkan telahpun kembali ke rahmatullah.

Lepas Zohor, jenazah dibawa ke surau berhampiran rumah saye utk dimandikan dan dikafankan. Kemudian, dalam 4PM, jenazah dibawa pulang ke kampung. Maybe pagi tadi jenazah dah dikebumikan. Tapi, saye masih tak puas hati lagi sebab tak dapat cakap ngan mama.

Lepas Maghrib saye call lagi, nak cakap ngan mama. Cerita lebih kurang sama jugak. Tapi ade la diselitkan sikit suasana ditempat kejadian. Kesedihan. Saye rasa sebak bila mama bitau yang abang Kak Mek peluk jenazah tu.. :(

Lepas je cakap ngan mama, saye termenung kejap. Saye terbayang2 Kak Mek tengah sidai kain kat umah die, nak naik motor pegi keje, terngiang2 suara die time borak2, teringat makan laksam yang die masak, dalam masa yang sama airmata saye mengalir. Tak pernah sebelum ni orang luar dari family saye meninggal, saye menangis. Maybe sebab benda ni jadi terlalu cepat. Sabtu, Kak Mek jatuh, Ahad Kak Mek koma, Isnin, Kak Mek meninggal. Rasa macam tak percaya pun ade.

Allah lebih sayangkan Kak Mek. Semoga roh Kak Mek dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman, amin.

Al-Fatihah...

18 January 2009

bila apa yang jadi tak seperti yang dirancang.

waktu update : 7.45PM

Only now i can breathe .. (lega). Saye terpaksa menunda utk menaip isi post ni tadi sebab saye agak BZ sejak pagi. First of all, actually saye dah tau berita ni since semalam lagi, tapi saye tak amik serious sebab saye rasa berita tu tak serious sgt. Ok, sekarang saye cerita pasal beritanya. Semalam my parents pegi melawat adik kepada jiran depan rumah saye kat Putra Medical Centre(PMC kat Sungai Buloh aje). Saye panggil die Kak Mek sebab die orang Terengganu. Kak Mek tinggal kat umah abang die with housemate, abang die and kakak ipar dok Sepang. Die seorang guru di KUMON Bukit Rahman Putra.

Kak Mek dimasukkan ke PMC kerana pengsan, dipercayai terjatuh kat toilet kat KUMON tu. Die tak sedar kan diri. Maybe, kepala die terhantuk menyebabkan BLOOD CLOT kat kepala die, and maybe kat otak die. Actually its sounds serious right. But, lepas my parents balik tu, they mentioned that Kak Mek sedar. Tangan bergerak2. Mulut berbunyi, just tak bermaya aje. Tapi die muntah2. Kalau dah muntah2 biasenya mmg ade something wrong somewhere with the brain. I hope she will be okay.

Tadi pagi, rumah saye kecoh kejap pasal Kak Mek ni. Saye rasa tak sedap hati pulak, and decided to give her a visit, skali ngan parents. Rupanya, kakak ipar die called my daddy and btau yang her sister-in-law only got 20% to be recovered. And if the operation is successful, she can have 40%. Bunyinya sangat sedih kan? I felt so sad.

Sampai kat Hospital Sungai Buloh, oh ya, she has been transfered, masalah pulak nak masuk sebab bukan waktu melawat lagi. We came early sebab takut lah jadi pape kat Kak Mek kan. Dah some of the neighbours bertekak pulak ngan security. Yang takleh terima tu, cara security tu cakap agak KASAR. Oklah, nevermind, we all tunggu je kat lobby. Then, the sister-in-law called one of my neighbour and told that Kak Mek akan di operate and sape2 nak tengok boleh naik before die masuk OT.

Saye rasa sebak sangat bile tengok adik Kak Mek yang bongsu bisik kat telinga die, then her sis-in-law ajar mengucap, dan yang membuatkan saye mengalir air mata bila abang die cium die banyak2 kali. Dan lebih menyedihkan lagi, she's only 29years old and single... :(

Then, we all iring die sampai ke OT, and that was my first time hantar patient sampai ke OT. Bile die dah masuk tu hanya Allah saje dapat bantu die. Nak dijadikan cerita, one of Kak Mek's colleague bawak mak, then mak die nak pegi amik wudhuk kat toilet. Tak perasan pun bila makcik tu pegi toilet. Masa tengah tunggu kat luat OT tu, dengar orang menjerit tapi tak hiraukanlah. Ingat orang main2 ke. Tapi lama2 tu dengar jerit TOLONG. Tiba2 kawan Kak Mek ni berlari ke toilet. Rupanya mak die terkunci kat toilet. Haihhh...Macam2. Lebih kurang 30minit kat situ, rasanye patut beredar sebab operation tu makan masa dalam 3,4 jam. So, baliklah dulu.

Sebenarnye, saye dah rancang nak ajak parents keluar hari ni, pegi minum coffee kat IKEA. Pastu saye pun ade urusan nak di settle kan. Tulah kan, kita ni rancang je, Tuhan yang tentukan. Maka tak jadilah pegi minum coffee. Balik, we had lunch. Agak rushing sebab daddy dah janji ngan brother-in-law die utk hantar pegi reunion dengan students. Fyi, Pak Long cikgu dulu kat JB tahun 1955, students die for sure lah dah tua huhu~ Suddenly, tgh lunch tu, bunyi telefon, it was the sis-in-law, btau operation tu tak menjanjikan Kak Mek sedar. Too slim. Sedih kan? :(

Around 2PM cmtu, pegi fetched Pak Long ngan Mak Long, terus pegi Bukit Kiara Equestrian Club. SANGAT lah boring reunion tu. Semua lelaki, TUA! Makan pun sandwiches aje. Kedekut tul lah. Pukul 5PM balik bergegas ke hospital. And Kak Mek's condition same like before and became more critical. Die bergantung kepada machine. Dah nak Maghrib cmtu, we all balik umah. Letih dan ngantuk.

Kami hanya mampu berdoa semoga there will be a miracle for Kak Mek, walaupun doctor kate she got only 40% of chances to recover. Kite sama2 doa for Kak Mek k. Thanks.

17 January 2009

Whats for dinner?


Tengok pada title tu mesti dah leh agak post kali ni pasal MAKAN hehehe Sebagai mukadimah, hari ni Sabtu, parents saye BUSY dengan wedding invitations dari siang sampai malam. Maka, mama takkan masak! Baiklah. Tapi tapau kedai aje. Ayyyoooo! Serupa juga saye duduk K5. Tapi tak ape, saye tak cerewet, saye makan aje.

Hari ni saye bangun awal tau tapi tak reti2 nak mandi awal hahaha Dok ngadap laptop. Dah tengahari perut lapar tapi parents tak balik lagi dari beli grocery. Turun bawah tengok ade fruits. Taktau sape yang bagi. Makan buah dulu. Tetibe kenyang lak, sampai ke petang. Bile dah petang tu memang melampau lah kalau saye tak mandi jugak kan. Pastu tak lama cmtu parents saye balik bawak lunch. Agak lewat lunch hari ni. Saye tak makan pun sebab kenyang lagi. Parents je makan then diorang gi wedding kat Keramat.

Lewat petang parents saye dah balik, nasi ade lagi. Saye makan pun yang baki mama ke daddy taktau lah, tak rasa lapar nak makan nasi baru. Then, kakak saye datang, saje singgah dari Subang. Parents ade lagi 1 wedding kat Dewan Merak Kayangan kot. Lepas Maghrib baru pegi. Kakak saye tak balik lagi time tu. Die tanye nak makan ke tak tapi tak rasa nak makan pun. Kalau nak makan roti ade, makan roti sudah. Dalam pukul 9PM ++ camtu die balik. Saye sambung tengok TV.

Pastu saje gi dapur, tengok ape yang ade, kot roti ke, biskut ke. Cicah milo best! Ternampak foam nasi petang tadi. Ade nasi lah, lupe pulak.


Sayang pulak nasi ni. Takkan nak buang kan tapi selalunya mama akan simpan dalam fridge then esoknye buat nasi goreng. Oh ya! Ape kate saye goreng aje nasi nih. Saye pun dah lama tak menggoreng nasi hehehe At least tak membazir, perut pun kenyang. Maka, saye pun pegi lah selongkar fridge cari bahan2.

Bukan susah pun bahannye, ni kira nasi goreng SUKA HATI SAYELAH hahaha Saye takkan letak sayur mayur semua tu, kosong aje tapi ade lah rencahnye. Sila lihat lampiran dibawah :


Harap maap lah saye memang saje kecikkan gambar sebab kualitinya tak berapa memuaskan. Bahan2 die hanya BAWANG BESAR, CILI MERAH, CILI PADI, IKAN BILIS. Sikit ke? Ni untuk SORANG MAKAN aje ye. Harap maklum. Pastu bahan2 ni hancurkanlah ape lagi kan. Tapi hari ni saye sangat malas nak guna blender so, saye pakai LESUNG BATU aje, lebih tradisional hehehe Lagipun bahan2 tu takdelah lumat sangat jadinye.


Menumbuk lesung batu la saye tadi hehehe Pastu rasa macam kurang cili merah, tambah lagi satu biji. Tumbuk tumbuk tumbuk. Dan hasilnya adalah begini :


Kemudian bile dah dapat bahan nak tumis tu, macam biaselah, amik kuali, minyak, kalau tak, nak goreng camne kan. Letak lah minyak secukupnya. Kalau rasa nak tinggi kolestrol letak la banyak2 hahaha


Pastu agak2 minyak tu dah panas, masukkanlah benda2 yang ditumbuk tadi tu. Ape susah. Tapi tadi minyak saye TEROVER panas so bile saye letak cili tu bunyi die, "SHEYYYSSSHHHHHH....!!!" hahaha Agak terkejut saye tadi hahaha AMARAN, minyak jangan panas sangat. :P


Untuk mendapatkan nasi goreng yang sedap, cili tadi tu goreng sampai GARING ye puan-puan, baru sedappp. Gambar kat atas tu mula2 time baru letak, then separa garing pastu dah nak garing. Kalau tak garing nanti terasa mentah cili tu, TAK sedap! Hah! Jangan pulak anda lupe letak garam. Saye ni sebenarnye bab2 letak garam agak lemah. Tiap kali saye masak saye mesti mintak tolong adik atau mama utk tengokkan kuantiti garam tu hehehe Adakah saye belum pandai masak lagi??? huhu~ So, bile masak sorang, saye amik langkah berhati2 dengan meletak garam sikit dulu. Kalau tawar takpe, jangan masin, langsung takleh makan! Bile dah CONFIDENT dengan garam, leh la letak nasi dan gaul rata.


Saye ingatkan nasi tu sikit, rupanye banyak! Dan hasilnya adalah, TAAAARRRAAAAAAAA!!!


Nasi Goreng Maksu Aida hahahahaha Gambar ni saye besarkanlah sebab nak tunjuk hasilnye hehehe Nak tengok lebih dekat???


Itu diaaaa.... hahaha Sila cuci mata! hehehe Rasanye agak PEDAS, mana taknye, cili padi lebih. Tapi sedappp! hehehe (puji diri) Garam pun cukup. Jadi, kepada bakal suami saye, janganlah anda risau kalau lapar dan takde ape nak makan, saye sedia memasak untuk anda hehehe Dan sungguh enak digabungkan bersama Milo Ais!


And there goes my dinner for tonight, Nasi Goreng SUKA HATI SAYELAH hahaha Anyway, saye sedang mengasah SKILLS saye dalam bidang masak memasak untuk masa depan kelak, ehem. Bukan skills untuk buat Animations atau Graphics aje ye, masak pun kena ade skills hehehe Kepada yang nak try recipe saye ni, sila2.

:)

cantik, menarik, tertarik, kau memang da bomb!

Oh ye, kelihatan saye tidak tdo lagi diwaktu2 begini. Biasa lah, blog ADDICTED hahaha Post kali ni saye nak buat TAG (lagi!) dari NAZI yang SANGAT menarik minat saye. Sila rajin2kanlah diri anda untuk membacanya ok!


7 CIRI-CIRI WANITA/LELAKI IDAMAN ANDA:

Lelaki idaman ku??? huhu~ First of all, saye ni BUKANLAH seorang yang memilih sangat. Memilih mengikut tempat lah bak kate orang. Antara kriteria yang saye akan focus kat LELAKI ialah, 1.(saye mintak maap kalau ini mengganggu emosi sesiapa)TINGGI. Saye tinggi, saye perlukan pasangan yang lebih kurang tinggi saye atau lebih tinggi dari saye. Bak kate orang, matching hehehe 2.Saye suka yang KELAKAR. Saye suka gelak bukan bererti saye nak happy je ngan orang tu ye, sedih pun saye akan bersama taW! 3.Saye suka yang tak gemuk sangat tak kurus sangat, saye suka yang SEDAP-SEDAP hahaha 4.Saye tak tengok rupa sangat, kalau ensem tu kira bonus lah, yang penting BAIK HATI. 5.Saye suka lelaki yang pentingkan family bermakna die seorang yang BERTANGGUNGJAWAB, insyaAllah die boleh menjadi suami yang bertanggungjawab. 6.Lelaki yang TEGAS, sebab saye ni mengada2 sket, manje la konon huhu~ so saye perlu lelaki yang boleh tegur saye bile perlu. 7.BANYAK CAKAP, cakap yang berasas, merapu pun boleh sebab saye suka mendengar. 8.Lelaki yang PEMURAH bukan kedekut dan berkira(alamak! terlebih sudah! huhu~)


7 CIRI-CIRI WANITA/LELAKI IDAMAN YANG ANDA TAK SUKA:

Hadoiii...bile dah jadi IDAMAN ni, agak susah nak jumpa yang tak suka tu. Tapi saye btau lah ciri2 lelaki yang saye tak suka, bukan lelaki idaman ye. 1.KUAT CEMBURU. Leceh la, kalau nak gi main futsal ngan classmates pun nak jeles. Dah tentu2 lah kite sayang bagai nak rak kat die kan. 2.Saye nak yang tegas bukan GARANG! Tegur bukan marah! 3.CUAI. Adoiii...memanglah perempuan ni dipasangkan untuk anda wahai lelaki tapi janganlah dependent sgt sampai kereta sendiri pun nak soh girlfriend make sure dah locked. 4.DEPENDENT, bukanlah taknak tolong carikan jalan nak gi sesuatu destinasi tu, tapi saye sebenarnye tak suka lelaki yang TAKTAU JALAN kat KL nih. Mentang2lah saye tau kan, amik kesempatan btul! 5.KURANG AJAR tu memang saye takleh nak terima lah, tahap melampau. 6.TAK HARGAI perempuan jugak pantang! 7.Saye tak faham dengan lelaki kenapa diorang TAK BELAJAR dari kesilapan yang diorang dah buat.


7 ORANG YANG ANDA PERNAH MINATI SEPANJANG HIDUP:

Saye masih ingat lagi, saye suka gila kat VINCE. Tanye lah BFF saye macam mane tahap FANATIK nya saye kat Vince tu sebab diorang yang selalu teman saye ke show/event Vince. Err..ORANG tu tak specific utk lelaki je kan? Saye minat SITI NURHALIZA. Oklah, die kawin ngan laki orang, tapi suara die tetap menjadi pojaan hatiku. Saye pernah minat kat BOYFRIEND ORANG masa kat kolej dulu hahaha minat aje! Currently saye minat kat DIA. Taktau ape yang saye minat sangat kat DIA tu. Pastu saye minat kat SUARA and LAGU2 AFGAN. Besttt!!! Then, sekarang ni saye masih 'minat' kat EXBF saye, wuuuu....~ Last skali, saye minat kat bakal suami saye, ehem.


7 PERASAAN SEKIRANYA KELUAR DENGAN ORANG YANG ANDA MINATI:

Alamak! Saye tak pernah experience benda ni. Kalau secara kebetulan tu penah lah. 1.Saye akan MALU tapi 2. EXCITED gile! hahaha Yelah orang yang kite suka kan. 3.Kalau ketika itu tengah makan, saye akan jadi TAK KERUAN. Makan tak kenyang hahaha 4.Saye TAK BOLEH bertentang mata ngan hamba Allah tu walaupun selama ni saye suka tengok mata orang bile bercakap ngan die. 5.Dan paling betul HAPPY la kan. 6.Saye akan jadi lebih DETAIL sebab nak make sure everythings is OKAY. 7.ANGAU, sebab asik rewind kejadian tu aje hahaha


7 TEMPAT ISTIMEWA YANG INGIN DILAWATI BERSAMA PASANGAN:

Bersama pasangan ye? Bukan yang diminati? Malangnye saye takde pasangan tapi saye akan mentioned tempat yang tak sempat pegi. 1.Restaurant atas bukit kat AMPANG. Cantik tempat tu, nmpk view KL. 2.Restoran Puteri - Rubiah Suparman kat TTDI. 3.Naik bot kat MINES hahaha Lawak tak??? Saye suka naik kenderaan air. Walaupun telah dibawa naik Tasik Cruise kat Putrajaya, saye teringin naik kat Mines tu gak. 4.Gerai Sate Kuang. Sate kat situ best! Mee Bandung pun sedappp! 5.Pernah plan nak pegi cuti2 Malaysia ke Cameron Highlands beramai2 tapi tak jadi. 6.PAVILLION. Haihhh...Saye takkan pegi ke sana sekiranya bukan dengan die. 7.Sunway Lagoon, bermandi-manda.


7 BARANG ISTIMEWA YANG AKAN DIHADIAHKAN KEPADA PASANGAN:

Sama macam kat atas, yang pernah saye bagi, 1.Of couse kasih sayang la kan walaupun bukan barang hahaha 2.Kemeja longsleeves utk ke pejabat bersempena suka2 je nak bagi sebab ade sale. 3.Masakan yang boleh tahan enak hehehe 4.Sepasang Baju Melayu Teluk Belanga sempena Hari Raya Aidilfitri 2007. 5.t-shirt2 free hahaha Alaa..bazirlah kalau tak dipakai, at least boleh dibuat basahan(nasib baik bukan seorang yang cerewet) 6.Little bear with heart shape pillow, kecik je, utk diletakkan dlm kereta(rasa dah xde lagi dah skrg, hampeh!) 7.Valentine's, Birthday's Cards.


7 TAJUK LAGU YANG AKAN ANDA NYANYIKAN UNTUK PASANGAN:

1.(sorry kalau agak jiwang) Kasih - Dayang Nurfaizah. 2.Dealova - Once 3.My Heart - Irwansyah & Acha 4.Crazy - Kci & JoJo 5.Ketulusan Hati - Anuar Zain 6.Dipersimpangan Dilema - Nora 7.Dingin - Ziana Zain (runut bunyi agak frust hahaha)


7 RAKAN YANG ANDA AKAN TAG:

Siapa rasa2 nak buat, sila buat ok!

=)

16 January 2009

eh tak faham lah!


Hari ni hari Jumaat. Dan seperti biasa, saye akan BALIK umah setiap hari Jumaat hehehe Tapi lepas ni dah tak payah susah2 naik komuter, ngan laptop lagi dah SEBAB kelas hari Jumaat tu telah pun dipinda ke hari KHAMIS. Maka, sukacita saye maklumkan hari Jumaat CUTI! huhu~

Lepas kelas tadi, yg abis agak awal, terus memecutkan diri ke office faculty ngan Sheila gi amik borang utk practical. Oh ya, kami agak HAPPY hari ni kerana application kami telah pun diterima oleh company yg dikehendaki, alhamdulillah... :)

Dan seperti biasa acara menunggu bas komuter bermula. Nasib baik Anis bitau bas dah masuk academic area, thanks Anis! Tapi tak best la sebab TAKKAN dpt duduk sebab driver dah collect penumpang seramai yang boleh. Jadi, berdirilah saye di dalam bas sepanjang perjalanan menuju ke station komuter Serdang.

Haihhh...bahu agak sakit kerana mengendong laptop dan tangan memegang bag. Dengan nak paut lagi. Kang ade tergolek2 dalam bas tu kan. Dengan penuh sesak lagi. Turun dari bas bergegas pegi beli tiket balik Sungai Buloh. RM3.70. Mahal! Tapi redha je lah. Mujurlah train sampai awal dan saye tak perlu lah menunggu lama.

Amik gerabak palingggggg belakang, dengan harapan ade seat kosong, jadi dapatlah duduk hehehe Selalunye memang dapat, tapi tadi malang sungguh nasib saye, TAKDOK! Diri jugak nampaknye. Untuk pengetahuan semua, tak banyak seat hanya ade 3 atau dengan ejaan TIGA sahaja yang berada berdekatan saye. Yang duduk adalah LELAKI, 3 orang LELAKI. "Helo cik abang sekalian tak nampak ke saye dengan barang2 yang banyak nih???" hati berkata. Sungguh kurang asam, buat bodoh aje. Bukan nak offer tempat duduk kat saye ni. Huh! Tapi takpe, dengan harapan cepat2lah BLAH turun station yang berdekatan.

Gambar Hiasan : Paklah naik Komuter jugak. Tengok! Akak pregnant tu tak dapat duduk!



Sedang saye menikmati keindahan kat luar train, tetibe terdengar bunyi yg sangat ANNOYING! Sebenarnye masuk2 je train tu dah perasan dah. Tapi tak sangka lak sampai leh jadi annoying. Anyway, kat ceruk train tu ade sorang budak perempuan & sorang budak lelaki. I guess diorang ni student from IPTA yang berdekatan ngan IPTA saye. HARAP MAKLUM. Fine, saye juge student. TAPI, tak perlulah nak bitau satu gerabak tu yang anda tu student IPTA. Yang memalukan lagi, budak perempuan tu aje yg bercakap macam pakai SPEAKER. Dah la train tu senyap, i mean xde orang kecoh2 pun, die pulak bercakap macam train tu ade die ngan kawan die aje. Yang lelaki tu pandai pulak cakap perlahan. Saye terfikir gak, apsal lah kawan die tu tak SOUND je? Oklah, dah bitau satu gerabak tu satu hal. Tak cukup lagi, antara bait2 yg agak menjengkelkan, "Aku baru nak gi makan, skali PROF datang suruh masuk kelas." Dalam erti kata yang lain, "Wehhh! PROFFESOR lah yang ajar aku!" Eh tak fahamlah nape nak kena cakap kuat2??? Saye rasa ni mesti baru first year, gebang baikkk punyaaa hahaha Ade banyak lagi dialog2 yang menjengkelkan tapi malas la pulak nak cerita.

Berbalik kepada jejaka2 yang duduk tadi. Dah sampai KL Sentral sorang turun tapi idak ler saye dapat duduk, orang dah ramai, diorang pun berebut nak duduk. Dan pasangan pelajar IPTA tadi pun keluar gak. Nampaknye saye akan BERDIRI selama 45MINIT nih! Kaki sakit dah tentu lah.

Lega sket telinga tapi tak lega suasana sebab dah mula sesak. Time orang balik keje kan, biaselah tu. Pengalaman naik train ni dah saye dapat dari tahun 2003 lagi sejak saye belajar diploma kat kolej dulu. Saye terbayang, macam ni lah saye nanti lagi 4 bulan, adoiii!

Sampai kat Station Kuala Lumpur, masuk sekumpulan makcik2 dan akak2, taktau lah kerajaan ke swasta. Haihhh...berborak macam tengah duduk kat beranda aje, ahaiii...~ hahaha Saye tumpanglah dengar, mane tak nye, dah bercakap sekuat ado TEPI telinga saye ni, camno tu? Tapi bukan saye sorang aje yang TERPAKSA mendengar, ade sorang lagi AMOI, pun kena dengar gak. Yang lain2 tu tak sure dengar ke tak. Agak menarik perbualan mereka. Lebih MATANG kata orang hahaha Tadi agak BUDAK-BUDAK. So, antara perbualan yang saye tertarik,

"Tak balik Kedah ke?"
"Balik Chinese New Year nanti."
"Oh...boleh lah kirim kuah rojak."
"Boleh la nanti beli kat Pekan Rabu."
"Eh kenapa orang panggil Pekan Rabu?"
"Saye pun tak pasti la."
"Yelah, nape nama die Pekan Rabu?"


"MAKCIK, kawan makcik tu bukan lah penyimpan sejarah artifak negeri Kedah makcik oi! Mane lah die nak tau." saye cakap dalam hati la. Ade ke patut die tanye soalan tu kat akak Kedah tu. Adoiii! Ape lah punye soalan. Pastu,

"Kat Kedah orang ade panggil rojak yang buah tu satu lagi PASEMBUR."
"Oh...dari mana asal nama PASEMBUR tu ye? India ke?"


Hadoiii...mungkin makcik ni memang suka tanya pasal asal usul kejadian sesuatu lah. Larat akak tu melayan. Ade sorang akak tu dengar je diskusi mereka.

Sedang ralit mendengar, rupanye dah sampai Kepong dah hahaha Syokkk sungguh memerhati karenah orang ni. Boleh dijadikan hobi sampingan hahaha Mungkin ade banyak lagi hasil pemerhatian saye lepas ni. Tunggu aje. Tapi ini sekadar berkongsi, kalau dah tau nak naik public transport tu perlahankanlah volume suara anda atau batas2kanlah topik perbualan anda, sebab orang mendengar. Prihatin sesama kita. Lebih baik jadi pemerhati dari diperhati. OK?

=)

15 January 2009

cute ke?


ehem.

thanks sebab mengiktiraf blog saye sebagai
"2008 Cute's 3logger Award". ngeee~



Peraturan :

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah di tag menerima award ini.






Hafizi a.k.a Bangla yang bagi AWARD ni kat saye. Saye cerita sket la pasal Bangla ni. Die classmate saye merangkap kawan blog juge. Thanks Bangla. Apsal panggil BANGLA instead HAFIZI??? Sila tanya die sendiri. Terima kasih.


10 facts about ME. (rasanye dah buat TAG macam ni banyak kali)

1. saye mempunyai ketinggian dalam 165cm ke atas kalau tak silap lah dan agak OBVIOUS tingginya berbanding kawan2 saye yang lain yang membuatkan saye kelihatan pelik bile bersama kawan2 saye yang lain. Tapi secara jujurnya, saye SUKA! hahaha (konon ala2 model la tu, wekkkk!)

2. 2009 umur saye 24 OK! Masih muda belia lagi hehee

3. Jujur saye btau ni, saye suka budak-budak. Suke melayan budak-budak. Maybe saye bakal menjadi ibu yang penyayang. ehem.

4. Tapi dalam suka budak2 tu saye ni GARANG tau! Malangnye, sorang pun anak2 sedara saye tak takut ngan saye hahaha

5. Saye PALING suke bergambar. Sila lah amik gmbr saye hahaha (gediks!)

6. Dan juga suka ambil gambar. Konon2 nak join
PHOTOMAMA hehee ;P

7. Saye TAK SUKA orang yang : hipokrit, tak amanah, tak jujur, tak ikhlas, banyak songeh, mengada2, selfish, perasan bagus, sombong, menjengkelkan.

8. Once orang tu dah menyakitkan hati saye secara KRITIKAL, seumur hidup saye takkan terima die balik. i KERAS HATI OK!

9. Tapi once saye SUKA GILA kat orang tu, dan ape je yg orang tu buat kat saye, saye akan TETAP suka kat die.

10. Saye seorang yang setia. InsyaAllah ...


10 blog paling CUTE di mata saye :

1.
Cakerawaleyka Selamenyerlah
2.
click-click eza~
3.
shykin ♥ family
4.
mE+mYsELf+i - fasiha
5.
+.Funeral 4 Yesterday™.+ - echa
6.
*story about us* - diana
7.
CrUiSin WitH FoXy
8.
Perempuan! - syue
9.
Life+Love+Laugh Of Mine
10.
M I Z Z J A C K


Thats all folks!

10 January 2009

been TAGGED by Farell's mummy & nobody's daddy YET

ngeee~ Sesiapa sila jangan marah ye. As refered to the above matter,(cewahhh macam buat formal letter lak) ini lah yang akan saye post untuk hari ini. 1st, TAG from Farell's MUMMY, Farah, 2nd, from WAN, my CLASSmate. Sila lawati blog INI untuk melihat KECOMELAN Baby Farell! Dan sila click INI untuk melihat.. sape WAN. Sila-sila! Thanks. =)



Pusingan Pertama.

Directions: Once you’ve been tagged, you have to write a blog/Facebook note with 16 random things, facts, habits or goals about you. At the end choose 16 people to be tagged, listing their names and why you chose them. Don’t forget to leave them a comment or tag them in your note to read this.

1. Kalau sape2 dah baca post saye sebelum yang ini, saye adalah seorang yang TAKOT NAIK MOTOR. Tolong jangan ajak saye naik motor kalau anda suke BAWAK LAJU. Terima kasih. Kenderaan lain boleh. =D

2. Ulangan lah ni rasanye, saye TAK suka tengok SERIES TV SHOW sebab malas nak ikot tiap2 minggu. Dan saye dah pun tertinggal banyak episodes cerita RONA RONI MAKARONI, RENJIS 2. Saye NAK SANGAT tengok 2 cerita diatas kerana saye suke Sharifah Amani dan saye suke fashion Elyana.

3. saye CINTA akan kerepek. Tak kira kerepek ape pun, saye suke. Maybe saye suke kunyah2 kot. Kalau macam Sheila & Wawe suke asam.

4. kalau saye lelaki saye suke perempuan yang : suara die serak2 basah, sexy gitu! hahaha perempuan yang tak cantik sgt tp comel contoh macam Rossa, perempuan yang mata BESAR macam Sari Yanti.

5. terang lagi bersuluh, saye suke BAKE! Sila datang rumah kalau nak makan pape.

6. saye SUKA make-up sebab saye suka JADI cantik walaupun saye takde lah cantik. So bile tau diri tu tak cantik, maka cantik2 kan lah diri hehehe

7. yang PASTI, saye suka POLKADOTS. Secara am nye, saye suke benda yang funky2, colorful, ceria2.

8. habit saye, time tido silang kaki macam time duduk tu. Bayangkanlah ye. Pastu goyang2kan kaki konon2 macam dodoi lah. Tutup muka ngan bantal. Bile dah tido bantal kat atas lantai hahaha

9. Goals ek??? 1st time dapat kepujian dekan semester pertama degree aritu. Alhamdulillah... Pastu tak dapat dah ... =(

10. Sekarang saye masih pakai LAPTOP & HANDPHONE yang saye pakai sejak tahun 2003. Masih elok lagi, so takyah la tukar.

11. Saye ade cita2 nak kurus kan badan tapi tak sampai target lagi laaaa.....

12. saye takkan makan masakan jiran saye sebab takleh nak telan lah. Masak ape ntah.

13. saye dah perasan yang saye masih suka 'dia'.

14. rambut saye dah panjang sekarang!!! yeay!!! nak buat macam Rozita Che' Wan hahahahahaha

15. Saye tak suka kucing sebab nanti die dekatkan badan die yang berbulu tu kat saye. GELI. Sebenarnye saye tak suka ade PET kecuali kat FACEBOOK tu hahahahaha

16. saye SINGLE huhu~


am taggin :-

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16. Wan (denda balik!)

Only one! hehehehe

__________________________________________________________________________

Pusingan Kedua.

1. Put your iTunes on shuffle or any music library list (eg. WMP; Winamp and etc)
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS!
4. Tag your friends.


(harap maaf, saye suke2 tambah komen lepas lagu tu ye hehehe)

IF SOMEONE SAYS "IS THIS OKAY" YOU SAY?
Now And Forever - Richard Marx (haha OKAY will not be forever)

WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
Atas Nama Cinta - Rossa (ye, saye setia dengan CINTA)

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
You're Beautiful - James Blunt (cantik hatinye ehem.)

HOW DO YOU FEEL TODAY?
All My Life - Kci & JoJo (saye akan melalui hari2 setiap hari haha)

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
Honey - Mariah Carey (bukan pembekal madu semestinye)

WHAT IS YOUR MOTTO?
Points Of Authority - Linkin Park (err...)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
Jadikanlah Aku Pacarmu - SO7 (hahahaha saye yang pikir camtu kot)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Don't Matter - Akon (kadang2 saye tak kisah pun nak pikir)

WHAT IS 2+2?
Betterman - Robbie Williams (saye lemah Matematik hahahahaha)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Karena Wanita (Ingin Dimengerti) - Ada Band (saye mengerti perasaan kawan2 perempuan saye)

WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
Kembalilah - Amy Mastura (hurmm... dia tak pernah 'datang' pun)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
Genie In A Bottle - Christina Aguilera (ala-ala lah tu)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Over And Over Again - Nelly feat. Tim McGraw (meaning saye nak terus menerus berusaha supaya jadi ape yang saye nak)

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE
Tentang Dia - Melly feat. Evan (always about him)

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Girl - Destiny's Child (saye SAYANG playlist saye sebab jawapan yang diberi tak bercanggah dengan soalan yang ditanya hahahaha)

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
You Were Always In My Mind - Elvis Presley (tiada connection pun)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
Kosong - Dewa (hahahaha saye memang takde hobi yang tetap)

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
L.O.V.E - Natalie Cole (love love love)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
Karma - Coklat (mereka adalah kawan)

WHAT'S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?
The Reason Why - Rachael Yamagata (you and i know the reason why)

HOW WILL YOU DIE?
Langit Ketujuh - Sharifah Zarina (saye mahu ke syurga)

WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?
My Valentine - Martina McBride (saye tak pernah sambut Valentine hehe)

WHAT MAKES YOU LAUGH?
Girlfriend - N'Sync feat. Nelly (kawan2 perempuan saye mmg buat saye gelak hahaha)

WHAT MAKES YOU CRY?
Sunday Morning - Maroon 5 (kalau time skolah and keje dlu mmg tak suke hari ahad. skrg pun sama)

WILL YOU EVER GET MARRIED?
Tapi Bukan Aku - Kerispatih (ehhh salah ni! i will get married)

WHAT SCARES YOU THE MOST?
I'm Your Lady - Celine Dion (jadi WANITA untuk LELAKI)

DOES ANYONE LIKE YOU?
Love Like This - Natasha Beddingfield feat. Sean Kingston (i hope so lah)

IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?
Powerless - Nelly Furtado (saye mahukan super power!)

WHAT HURTS RIGHT NOW?
Uninvited - Alanis Morissete (saye sedih sebab tak dijemput ke majlis perkahwinan bla bla bla..)

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Kerinduan - Sheila Majid (harap maap, saye tak post ini as tajuk itu)


Yang ni saye nak TAGGED : Eyka, Syue, Echa, Ika, Seha, Farah Mummy, Raj, Eza, Diana, Chacha, Sheila, Afiq.

=D

p/s : Happy Birthday to Diana!

09 January 2009

PENAKUT OK!


hahahahahaha belum pape dah GELAK BESAR. Jap lagi lah saye cite nape saye gelak besar. Saye nak UPDATE anda semua pasal 'pertemuan' saye dengan mereka2 ni. Yeehaaa! Jadi jugak 'jumpa' diorang ni,


secara PERCUMA. For FREE???

Ok, camni cite die. Kalau ade yang ALERT lah, sekarang ni tengah berlangsung nye,


di tempat saye belajar. Maka, diorang buat TAYANGAN APRESIASI. Antara filem yang terpilih adalah KAMI, sebab tulah saye pegi 'jumpa' DIORANG tu hahaha Lagipun saye tak penah tengok lagi cite tu. Antara filem2 yang lain adalah, yang saye ingatlah, BUDAK KELANTAN, ANTOO FIGHTER, MAUT. Sepatutnye ade MUALAF tapi macam pelik pulak kan Mualaf nak ditayangkan kat UPM tapi tak tayang kat cinema seluruh Malaysia. Padahal FINAS one of the sponsor. Anyway, ditukarkan dengan MAUT. So, ade la artis2 yang akan datang masa movie diorang ditayangkan tu. Sepatutnye saye nak pegi MALAM ANUGERAH Sabtu ni, tapi baik saye balik umah hahaha

Back to the story, memang saye dapat JUMPA in-person dengan ABU(remind me of someone, especially tang cute2 tu hehee) and BOY(yang gangster bunuh ABU). Mula2 tu saye tak kenal pun si BOY tu. Almaklumlah, tak penah tengok lagi filem nye. In my opinion, cite KAMI hidup sebab si ABU tu sebab die kelakar. Pastu macam focus kat ABU, ALI and Lynn aje, yang lagi 2 tu, Sofie and Adii macam watak tempelan, tapi title KAMI huhu~

Selesai tengok KAMI, rupa2nye ade pulak discussion ngan pengarah, pelakon. Boleh diterima lah sebab buat pun kat fac budak2 Mass Comm kan, kite ni tumpang tengok je hehehe Balik dalam pukul 11.30PM. PENAT OK! Ngantuk! Tido MATI hahaha Nasib kelas esoknye(Jumaat) pukul 3PM.

Baiklah! Sape yang PENAKUT??? hahahahahahahahahaha Kalau saye ingat peristiwa ni mesti saye nak gelak. Sebenarnye, saye TAKUT naik motor huhu~ Kalau ade yang offer saye naik motor tapi saye tolak bukan lah sebab saye ni memilih nak naik kereta aje, sebenarnye saye takut. Penakut OK! Saye takde pengalaman jatuh motor, tapi saye ngeri sangat. Lebih2 lagi time corner, saye bayang nanti saye tergolek time corner tu hahaha Malangnye, tadi pegi kelas Sheila ajak naik motor ngan die sebab die nak gi amik notes kat hostel die. Mula2 tu macam taknak hehehe Tapi try jelah lagipun saye percayakan Sheila, die mesti tak bawak laju. Maka, naiklah saye motor tadi hahaha TAKUT OK! Sheila pun bawak siap peluh2, die kate macam nak gi perang lak hahaha Tetibe rasa DKAP(Dewan Kuliah Akademik Pusat) jauh hahaha Alhamdulillah, selamat sampai walaupun TAKUTTTTT hehehe

Ketika post ini dibuat, saye dah ade kat umah Sungai Buloh dah hehehe Balik lepas kelas tadi. Seronok sunggoh kerana dapat online hehehe

;P

08 January 2009

Khamis malam Jumaat.


Hari Khamis kelas pukul 5PM-6PM SAHAJA. 1 kelas aje??? Cehhh! (Buang make-up btul) huhu~ Tapi datang fac awal sebab nak jumpa my best buddy, WAWE. As usual i will always with my another best buddy, SHEILA. We had lunch together-gether around 12.30PM cmtu. Borak OF COURSE! Dah lama tak jumpa Wawe since semester break aritu. Wawe dtg sebab die ade taklimat FINAL YEAR PROJECT. Oh ya, Wawe dah final year dah, me and Sheila 2nd year. Kenapa tak sama2??? Cite lain kali k!

Back to the story, 2.30PM Wawe attend taklimat tu, me and Sheila macam biase dok kat LAB main internet huhu~ Kelas lambat lagi. Lambat sesangat. Tengah syok surf internet hujan lebat gile. Thank God baru pukul 3PM bukan 5PM. Kalau tak nak kena redah hujan lak. Sangat LECEH!


Around 3.30PM taklimat pun dah abis, Wawe join la kiteorang surfing. Unfortunately, ade kelas lak kat lab tu. Adoii...kacau betul! Check lab lain ade kelas gak. Taktau la apsal diorang ni rajin benor buat kelas dalam lab. Then, we decided to have our tea-time break. Jam pun dah pukul 4PM. Wawe belanja roti bakar with kaya huhu~ Sedap la kan makan time hujan2.


Makan2, minum2, borak2, gossip2 dah pukul 4.45PM. Maka, have to make a move lah, pegi kelas! Lucky hujan dah berhenti, kalau tak abis lah rosak flip-flop saye hehehe After 1 hour class, stay kat fac balik sebab we all ade 'date' ngan budak2 ni. Sejak semalam dah planning nak 'jumpa' diorang.


Tapi taktau la jadi ke tak. Harap2 jadi lah hendaknye huhu~

Fyi, saye dah jadi BLOG-ADDICT since kat bilik tak dapat wireless connection. TerKERAP pulak saye posting kat sini hahaha Takpe, nanti saye post lagi pasal 'pertemuan' dengan budak2 tu. OK! Daaa~

p/s : hanya mampu posting kat fac sahaja di malam Jumaat ini.

=)