28 September 2008

at last ...

actually tersangat lah malas nak update blog ni.
ingt nak stop sampai raya je.
takpelah, update jelah.
tapi bkn lah update 'kosong'.
fyi, petang tadi (petang 27sept) sebekas butter scotch bread pudding with raisins telah pun siap dimasak.
tatau lah, kalau balik umah, mesti nak kena masak ataupun lebih tepat eksperimen resipe pape.
kebetulan kat umah ade french loaf atau lebih dikenali sebagai baguette dalam bahasa perancis.
macam takde sape pun nak makan roti tu, hanya daddy yg makan ngn sup.
dalam otak ni dah dok pikir nak buat ape ngn roti tu. sayang kalau tak dimakan.
seperti yang telah diketahui, bread pudding lah solution nye.

so malam sebelum kejadian, sibuk search recipe bread pudding. baru teringat, tengok kat youtube better coz leh tgk cara die masak skali.
mmg byk recipe and methods utk buat bread pudding ni.
ade yang simple, ade yang complicated, ade yang messy, ade yang mcm tak sedap.
so dpt 1 video ni, one chinese guy yang masak.
recipe die nmpk menarik sbb custard die ade butter scotch.
butter scotch tu sbnrnye caramel a.k.a gula hangus yang di campur dgn butter and cream. tu yg buat menarik minat utk try.
so, setelah mencari, recipe butter scotch menjadi pilihan.

esoknya (kira tadi la), sesi penyediaan bahan2 pun berjalan.
potong roti tu kecik2 (xde gmbr bahan2 sbb battery digicam tgh charging), susun dlm pyrex, lapis2 ngn raisins.
pstu buat die punya custard lak. mengikut recipe tu pkai brown sugar, tapi malas la nk gi kedai cari brown sugar, pkai je gula biasa, manis gak. pstu panas kan atas api letak air sket. tapi tak jadi caramel lak tadi (dah tension dah). whatever lah proceed letak butter dlm gula tadi tu, gaul2 letak susu cair (sbnrnye kena letak cream, bkn susu cair). pukul 4biji telur ngn tangan je pstu letak kt dlm custard tadi pelan2 then kacau. jgn lupa esen vanilla.
pstu curah atas roti. patutnye kena tunggu die serap kat semua roti, tapi td tak tunggu pun trus letak dlm microwave, auto menu, 40mins.

tet..tet..tet..tet..tet..tet..
dah masak dah.


permukaan atas nmpk dry (dh tak sedap hati ni). then try potong sket nk tengok kat dlm die lak.



fuhh...dalam die cantik, jadi! tapi rasa kena buat sauce gak lah, mula2 mls nak buat. memandangkan custard die tak meng'cover' smpai ke permukaan, kena gak lah buat sauce die. sauce tu mama yang buat kan ehehehe


telah siap di'cover' dgn sauce. by the time post ni dibuat, bread pudding ni dah tinggal suku bekas tu, kebetulan semua siblings buka kat umah. paling banyak makan pudding ni, abang, die mmg gile pudding. puas hati gak lah! try mkn sendiri, mmg sedap, ape tak sedap, butter, gula, susu, mmg lah sedappp!! ehehee

=D

20 September 2008

dengan ingatan tulus ikhlas

Maaf Zahir Batin.






p/s : selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua. Saya tak sabar nak balik rumah!


17 September 2008

sekolah oh sekolah

5 tabiat buruk anda time sekolah??

first of all, saya skolah kat SMT SGBULOH (dekat jek ngn rumah, tp dok asrama gak, nak merasa suasana berasrama hihi)

1. saya suka tido dalam kelas ahaha kelas matematik moden, slalu kena sound ngn cikgu tu ahahah (ala .. ngntuk gile, tido lah, tp tatau ape yg dingantukkan sgt time tu)

2. saya malas nak study time PREP, tido lagi lah ahaha buat milo 1botol besar (yg kdg2 di kenduri kan beramai2) pstu borak, kacau orang lain study (jahat jahat!).

3. selalu kutuk2 warden2 kt asrama tu .. alah, macam bagus je nak marah2.

4. tiap2 minggu balik umah yg sekangkang kera tu ahaha(sama je macam skrg) tapi orang lain relax je tak balik.

5. tak suka beriadah, lebih2 lagi kalau dipaksa2 utk beriadah (baik tgk tv).



3 favourite subject anda..kenapa??

1. LUKISAN KEJURUTERAAN - best subject ni, lukis mesin yg tersorok2 (tricky gile), lukis pelan bumbung, pelan sisi (ni semua pelan rumah ok), lukis wiring dlm umah, mmg best lah, tp SPM dpt credit je subject ni .. hurm...

2. ENGLISH - enjoy sbb teacher jojo a.k.a cikgu klas yg ajar.

3. MATEMATIK MODEN - walaupun tido, scored A ok time SPM.



menarik pada kamu...

hah?? saya time skolah tak mcm saya skrg ni (wah! macam lah skrg ni aku supermodel). saya amat lah buruk time tu dan semua orang taktau akan kewujudan saya time tu kecuali kawan2 sekelas, sedorm aje yg sedar ahahahha



kamu paling suka...

saya paling suka waktu2 kegembiraan bersama2 kawan dorm time form4 yg sememangnye gile tahap dewa88.



anda tak boleh hidup tanpa...

tanpa makanan, mesti byk stock makanan yg disimpan didalam almari.



malam sebelum tidur, siapa anda hubungi?

hari2 call umah yg sekangkang kera tu, rasa mcm nak balik jalan kaki je, tapi jauh gak kalau nak jalan, lgpn time tu baru 16/17 tahun, blum berani lagi nk FLY ekekeeke

p/s : jika ANDA telah membaca ini, sila la buat ye! TQ!

14 September 2008

dear blog,

how are you?
i'm not ok.
i cried a lot lately.
i'm hurt actually.
no appreciation.
faded memories.
lost love.
invisible respects.
maybe full of lies.
i hate.
hate.
hate.
i cry.
cry.
cry.
when this will be ended?
i can't stand it anymore.
its killing me, inside.
why i'm so weak?
huh?
this is not me.
this is not what i wanted for.
this is not what i wished for.
its mean.
its cruel.
i don't deserve this.
i just can't believe what has happened.
is this my fate?
oh, no, i can change my fate.
is it about time?
do i really need more time?
i've lost, lost in me.
i'm hurt.
its hurt.
hurt.
i don't wanna cry.

=(



"Well, everybody hurts
Sometimes, everybody cries
And everybody hurts
Sometimes
" -
The Corrs, Everybody Hurts.


13 September 2008

panjang.

01. Were you smiling when you woke up this morning?
~ err... jika ada yg tidur disebelah saya.
>
02. When was the last time you met someone new?
~ new? harap dpt jumpa la sbb tak jumpa lagi.
>
03. When did you last eat pizza?
~ hari jadi saya kot.
>
04. Do you drink beer?
~ saya tak minum ye.
>
05. Do you wash your own clothes?
~ ye kalau saya tidak dirumah.
>
06. Are you any good at poker?
~ saya pandai POKE orang ahahaha
>
07. What do you want more than anything?
~ taktau lah, saya buntu.
>
08. Are you tired?
~ penat dengan apa yg jadi kat saya skrg.
>
09. Besides your bed, what is your favorite thing in your room?
~ STREAMYX
>
10. Pepsi or Coke?
~ mana2 pun boleh saya minum je.
>
11. Would you ever take someone back if they cheated on you?
~ soklan yang saya takkan jawab sampai saya mati.
>
12. Do you enjoy tattoos?
~ saya suka lagu TATTOO oleh JORDIN SPARKS.
>
14. Are you restless?
~ oh! *sigh*
>
15. Is your computer desktop or a laptop?
~ saya sayang laptop saya sangat!
>
16. How many Friendster views do you have?
~ ntah lah, saya tak kisah pun.
>
17. Want to be a prince/princess?
~ saya nak jadi QUEEN! tapi bukan queen control ye. harap maklum.
>
18. Do you believe dreams come true?
~ saya selalu DREAM kan kamu, saya tak harap pun COME TRUE.
>
19. Last song you heard?
~ BUBBLY berulang kali.
>
20. Do you like Batman?
~ saya suka CICAKMAN. (saya merepek)
>
21. Who is in the room with you?
~ saya bersama hati yang berkecai kecai.
>
22. What are you wearing on your foot?
~ kaki saya berbogel. hah!
>
23. What was the last thing you ate?
~ kuih keria + jus belimbing buluh buatan ayah untuk saya kuruskan badan (bukan ayah yg suruh kuruskan badan tapi saya yang nak kurus kering!)
>
24. What were you doing before this?
~ tengok cite MASAM MASAM MANIS.
>
25. What is the closest item near you that is blue?
~ kotak simpan buku.
>
26. In your opinion what is the weirdest thing listed on goofysicons.com?
~ saya taknak tau.

27. What instant messaging service do you use?
~ YM
>
28. What is your favorite websites?
~ gotohell.com (ok. saya reka je)
>
29. Whose house were you at last night?
~ bilik kat upm.
>
30. What do you wear more, jeans or sweatpants?
~ jeans.
>
31. What is the last movie you watched?
~ HANCOCK.
>
32. What do you currently hear right now?
~ BUBBLY berulang kali dan lagi dan lagi dan lagi ..
>
33. When did you last buy a new pair of pants??
~ tak ingat lah pulak saya.
>
34. Where's your favorite place to be?
~ rumah mak bapak.
>
34. Have you ever heard of the band Our Lady Peace?
~ baru je dengar.
>
35. Where do you sleep?
~ bilik sendiri.
>
36. Where do you shop the most?
~ maju junction.
>
37. Where did you get the shirt you're wearing?
~ ntah lah, sape pegi PHUKET ntah.
>
38. Coach Purse or NFL game tickets?
~ COACH purse. err...leh tukar ngan LOUIS VUITTON tak? ngee~
>
39. Where was your default pic taken?
~ tak letak gambar pun kat sini.
>
40. Why did you pick your background?
~ sebab dah bosan ngan yang lama, err..layout yg lama. (saya cepat bosan ke?)
>
41. Are you happy with where you are?
~ skrg kat umah, HEAVEN!
>
42. Do you believe love at first sight exists?
~ speaking jap .. "when first i saw u, i like u till now, and forever i wish." (saya tak pandai berbahasa Inggeris)
>
43. Do you believe in celebrating anniversaries?
~ untuk suka2 tak salah.
>
44. Do you believe that you can change someone?
~ saya nak ubah diri saya, moga orang akan berubah kerana saya dah berubah.
>
45. What are you going to do after you do this survey?
~ saya nak pegi mabuk ahahaha (ok. saya tipu.)

12 September 2008

* kamu, si pujaan hati.

Otakku takkan pernah berhenti
dan tak pernah mati
memikirkan engkau di dalam hati

jantungku slalu berdetak cepat
wajahku pun memucat
setiap dirimu, diriku dekat

tapi mengapa bibirku
selalu terdiam membisu
untuk mengatakan bahwa diriku telah jatuh hati kepada dirinya
slalu kumiliki
pujaan hati

kutahu hidup hanya sekali
beranikanlah diri!!!
tapi nyaliku sekecil ini

mengapa bibirku selalu terdiam membisu
untuk mengatakan bahwa diriku tlah jatuh hati kepada dirinya
slalu kumiliki
pujaan hati

(=
mungkin kamu akan meluat, tapi saye tak kira! ahahaha

05 September 2008

cerita si cilik - reena.

di satu petang yg indah, di rumah, ayah aku tgh tgk cucu2 die main kt living hall (cucu2 tu anak2 abg aku). tiba2 bunyi la si PAPER LAMA memekikkan speaker nya.

PAPER LAMA!
PAPER LAMA!
PAPER LAMA!

lumrah alam, si atok suka nyakat si cucu. maka ayah aku ni pun saja nak nyakat Reena, anak abg aku yang sulung. ayah aku tekupkan tangan kat mulut dan pekik macam si paper lama tu tapi bukan PAPER LAMA yang dipekiknya,

BUDAK KECIK LAMA!
BUDAK KECIK LAMA!
BUDAK KECIK LAMA!

si reena ni memandang sinis kat ayah aku tanda faham maksud ayah aku tu. ayah aku ni buat dek je kat die.

tiba2 reena pulak menekup tangan kat mulut. dalam hati ayah aku, mesti budak ni nak tiru. dibiarkan reena dengan gelagatnya.

dengan penuh terkezutnya!

ORANG TUA LAMA!
ORANG TUA LAMA!
ORANG TUA LAMA!

bertuah punya budak.

lepas dengar cite ayah aku, aku ketawa berdekah-dekah mcm ni hahhahahahaha

sian ayah aku

=P

04 September 2008

cerita teladan : kejadian hawa

semalam connection USPOT teruk sangat. nak tunggu page loading 'ibarat menunggu bulan jatuh ke riba'! (huh!) at last mls nk menunggu, hujan pun turun, baik tdo aje lah.

"kalau dgr lagu jadikan lullaby sblm tido ok gak since suasana pun senyap sunyi", hati kecilku berkata (ewahh!) =P

maka diambil lah ala2 iPod dan disumbatkan earphones ke telinga.

alaaa! lagu cintan cintun ni malas tul nak dgr! macam lagu Ne-Yo,

And I'm so sick of love songs
So tired of tears
So done with wishing you were still here
Said I'm so sick of love songs so sad and slow
So why can't I turn off the radio?


turn off the radio?? no, no, no. baik dgr org mengaji kat IKIM fm, moga2 dpt menenangkan hati. oh, tak ade orang mengaji tapi ade tazkirah malam. ape yang menariknya adalah topik tazkirah tu, 'Kejadian Hawa'. ustazah ape nama pun tatau tapi boleh tahan menarik tazkirahnya malangnya sempat dgr lebih kurang 15-20minit je pstu smbung malam ni pulak.

ok berbalik pada tazkirahnya, ustazah tu kata, seperti mana semua tau, Hawa a.k.a PEREMPUAN diciptakan dari tulang rusuk kiri Nabi Adam A.S a.k.a LELAKI, yang harus didampingi, bukan dari kepala untuk dijunjung dan bukan juga dari kaki untuk dipijak dan dikasari.

Diibaratkan PEREMPUAN ini seperti tulang rusuk yang melengkung bentuknya, dimana ia harus DIBELAI bukan DIPAKSA dan DIKASARI hingga boleh menyebabkannya PATAH.
apa yang nak ditekankan kat sini, wahai lelaki2 sekalian alam, janganlah berkasar dgn perempuan tak kira la dari segi perbuatan atau pertuturan kerana perempuan ini sememangnya dijadikan Allah lemah dan lembut bukan lah lemah tu lembik tapi kena lah berhalus dengan perempuan ni. kebanyakan orang kata perempuan ni ibarat KERAK NASI, curah AIR lembut lah nanti. AIR tu kan lembut sifatnya. Sedaya upaya cuba berlembut dengan perempuan, nescaya perempuan itu juga akan berlembut dengan anda.

kata ustazah tu lagi, LELAKI dan PEREMPUAN tak ada bezanya kerana dua insan ini berasal dari 1 JIWA yang sama.

wahai LELAKI, hormatilah PEREMPUAN yang kamu dampingi seperti mana kamu menghormati IBU mu kerana mungkin PEREMPUAN itu akan menjadi IBU kepada anak2 mu suatu hari nanti.

pastu ustazah tu cite pasal JANNAH dimana Adam dan Hawa dipertemukan tapi disambung malam ni.


p/s : CINTA, sorry, tak mahu 'dikasari' dan 'berkasar' lagi.

03 September 2008


jiwa kacau.












01 September 2008

Nina si becok.

Nina, happy 5th birthday!
=)

mcm lah budak kecik tu baca
ekekeke
=P

anyway, 1st Sept is my 1st little precious niece's birthday, Wan Nazlynn Shazreena. Sorry Nina, maksu tak beli kan pape utk Nina tapi maksu balutkan present yang Tok Mama & Tok Bah belikan tuuuuu! hee..hee..


suke btul ngn camera, mcm maksu die gak hehehehe



yg CUTE ni adik Nina, Yaya, Wan Nazmynn Suraya. Cute kan die!!!!!



Nasi Beriyani!

yummy! seperti yg telah dijanjikan, hidangan special sempena merdeka and Ramadan hehe kali ni xleh nak ajar cmne nak masak sbb myself also dunno how to cook this special menu. This one is recipe turun temurun from Johor. So, kite share the pics je la eh. sowwy..........

telur yg akan dimasukkan ke dlm lauk BERIYANI

kekacang yg akan ditaburkan di atas nasi

lauk BERIYANI dlm proses nk masak


gmbr2 ni smua di ambil pada malam ambang merdeka ahaha i mean malam sabtu =D dan gmbr2 berikutnye pula pada 31hb :

nasi BERIYANI dlm rice cooker

lauk BERIYANI daging yg telah siap

ayam masak pedas

pajeri nenas

salad

by the time post ni di baca, makanan ni smua dh tinggal kuah2 aje, we all anak beranak family Encik Wan Nassir dah abiskan hehehe dari anak2, menantu2 dan cucu2. dan kepada mereka2 yg baca ni ketika puasa, mintak maaf byk2, saye tak sengaja pun nk bagi anda kecur air liur hehehe nti raya kalau ade yg nk dtg, insyaAllah leh masak kot =P