14 November 2014

Aisyah minum susu formula

Sebelum apa-apa, memang tak dinafikan susu ibu adalah susu yang bagus untuk baby. Dalam Al-Quran pun ada menyebut untuk ibu susukan bayinya dari badannya. Dan saya yakin percaya 120% yang semua, SEMUA ibu diatas muka bumi ini nak breastfeed baby mereka. Termasuklah saya. Memang nak breastfeed Aisyah. Tapi saya gagal untuk breastfeed Aisyah selama 2 tahun seperti yang Al-Quran sarankan. Walau macamanapun, saya rasa saya berjaya besarkan Aisyah selama setahun ni dengan sihat ceria riang gembira! Itu cukup untuk saya jadi bahagia.

Ceritanya begini. Saya memang tak ada pengalaman langsung pasal breastfeed obviously ni baby pertama saya. Dan saya tak pergi mana-mana kelas menyusu yang hospital anjurkan. Saya tak salahkan mana-mana pihak tapi saya yang alpa lupa leka. Jadi, hari pertama Aisyah dilahirkan, saya disuruh nurse untuk susukan Aisyah. Sumpah saya tak tahu macamana dan masa tu saya dintinggalkan sorang dengan Aisyah. Saya jalan ke katil kawan saya kebetulan dia pun bersalin jugak semalamnya. Dia ajar macamana nak breastfeed. Tapi saya tak pasti Aisyah dapat minum ke tak. Aisyah diam. Tidur. Tak lama lepas tu Aisyah nangis. Bagi lagi tapi saya rasa tak ada pun susunya. Bayangkan dari 7.41am Aisyah tengok dunia, sampai ke malam dia tak minum susu pun. Bila dah malam Aisyah nangis teruk sampai baby lain pun nangis. Saya masih sorang diri tak tahu nak buat apa. Suruh suami beli bawak botol susu esoknya sebab Aisyah lapar. Tak tergamak saya nak biar anak lapar sebab nak breastfeed punya pasal.

Esoknya saya discharged. Anak kelaparan ni. Balik tu saya suruh suami beli formula milk jugak. Kesian anak lapar ni takkan nak biar dia nangis. Dalam masa sama cuba jugak bagi susu badan yang tak ada tu. Hisap angin jelah Aisyah agaknya. Dah lah mood swing, anak nangis lagi. Stress! Pumped breast supaya keluarlah semua susu tu. dan sampai berdarah dibuatnya breast saya Aisyah hisap. Berdarah mulut Aisyah sebab breast saya luka teruk. Leoas seminggu bersalin baru saya berurut. Lambat urut sebab tu lah susu pun lambat keluar! Tips, rajin urut breast masa mengandung supaya bila anak keluar boleh terus breastfeed.

Alhamdulillah lepas urut, keluar susu. Tiap hari pump sebab Aisyah dah taknak direct feed sebab dah biasa dengan botol. Habis tu saya nak buat macam mana, anak lapar takkan nak biar. Nak bagi pakai sudu lambat, tak cukup anak nangis. Nangis bukan perlahan, tapi menjerit. Dan pasti ramai pandang serong kat saya sebab saya bagi anak saya hisap botol. Cuba duduk ditempat saya. Apa saya rasa? Ye, boleh cakap yang itu semua alasan saya tapi saya dah cuba nak breastfeed dah bukan tak cuba dan sumpah memang niat saya nak breastfeed Aisyah cuma tak cukup ilmu didada. Menambahkan stress saya. Dan yang paling tension bila orang kata anak breastfeed hasilnya lagi baik dari formula feed. MasyaAllah. Apa benda lah. Adakah anak yang formula feed akan jadi bodoh, buruk, bengap dari anak breastfeed? Teruk sangat ke minum susu tepung ni? Macam bagi anak minum racun ke?

Alhamdulillau syukur pada Allah dah nak setahun umur Aisyah dan Aisyah sihat, gembira, ceria, bijak, pintar walaupun minum susu formula. Aisyah mula duduk pada usia 6 bulan. Aisyah mula berdiri pada usia 7 bulan. Aisyah berjalan pada usia 11 bulan. Alhamdulillah perkembangannya positif, memberangsangkan walaupun minum susu formula. Cerdik bijak pandainya amat menggembirakan hati kami ayah ibunya.

Cuma apa yang saya pinta adalah, kita sama-sama berfikiran positif. Semua ibu nak anak dia bijak, pandai, cerdik. Semua ibu nak breastfeed anak dia. Semua ibu nak yang terbaik untuk anaknya. Sama-sama menjaga hati dan perasaan masing-masing. Yang penting, perhatian, sokongan, kasih sayang kita sebagai ibu bapa ni untuk anak kita. Itu yang paling penting sebenarnya untuk menentukan bagaimana anak kita itu nanti.

Dan saya berharap dapat breastfeed anak kedua saya nanti, insyaAllah.